Dojenje je sjajna stvar za bebu, a jedna mama je u njemu pronašla mnogo pozitivnih stvari. Potrebno je vreme da se dojenje uspostavi, ali ako istrajete u tome shvatićete koliko dobrobita ima, kako za vas, tako i za vašu bebu. Katarina (40), mama Eleonore (18 meseci) i Davida (5 meseci), zahvalna je što je uspela da doji oboje.

"Ono što volim kod dojenja je to što je to divna bliskost sa vašim detetom. Ovo je posebno vreme i ako ste umorni, znate da ste im potrebni. Divno je znati da rastu od onoga što ste proizveli u svom telu, i u stanju ste da im date. Uvek sam želela da dojim, čak i pre nego što sam rodila prvu bebu. Znala sam za zdravstvene razloge i korist koju imam i ja i dete. Antitela u mleku pomažu u zaštiti od infekcija poput stomačnog virusa, a pomaže i mami da mnogo brže izgubi višak kilograma", započela je svoju priču Katarina, a onda dodala i šta je to zbog čega najviše voli dojenje:

"Praktično je i lakše jer je mleko uve tu i prave je temperature. Ne morate da brinete ni o sterilizaciji boce."

Istrajte!

Mama Katarina kaže da nije uvek lako, ali da treba da istrajete jer dojenje donosi brojne pogodnosti.

"Nije sve obična plovidba, sa oba moja deteta sam imala bolove koji su trajali oko nedelju dana dok su učili da pravilno uhvate dojku. Priznajem da sam bila spremna da odustanem, ali je onda nekako odjednom postalo lakše. Zato bih savetovala svima koji imaju problem, da nastave sa tim iako nije zahvalno za vas, iako ste dežurni 24 sata", rekla je Katarina, a onda objasnila i šta nikako ne treba da radite:

"Ne koristite dojenje kao način da uspavate bebu jer je potrebno da nauči da sama zaspi ili da ćete morati da dojite svaki put kada joj se prispava, a to je baš naporno."

Katarina je srećna jer njena deca odlično napreduju dojenjem, a ono što joj je od najvećeg značaja jeste to što njena ćerka ima alergiju na kravlje mleko, i što svojim može da joj obezbedi sve potrebno.

"Probala sam da ćerki dan adaptirano mleko kada je imala 4 meseca i imala je jaku reakciju. Osula se po celom telu i delovala je prilično bolesno. Hvala Bogu, mogla sam da dojim. Ona takođe pati od ekcema koji bi, kako mi je doktorka objasnila, bio mnogo gori da je nisam dojila. Osećam da sam donela ispravnu odluku o njenom hranjenju. Planiram i Davida da dojim prvih šest meseci, a kada krene da uvodi čvrstu hranu nastaviću da ga dojim tri puta dnevno sve dok ne napuni prvu godinu", objasnila je.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

Pet koraka do dojenja bez stresa

Babica je dala sjajne savete, ali ne zaboravite da dojenje zavisi i od majke i od bebe. Dajte šansu jedno drugom, na kraju ćete se spojiti i biti pravi tim kom niko ne može da stane na put.

  • Neka vas beba vodi, hranite je onoliko koliko joj treba.
  • Pokušajte da se opustite dok dojite, dajte sebi vremena jer se stres prenosi i na dete.
  • Ne insistirajte na rutini, novorođenčad nisu navikla na nju, i treba ih hraniti kada su gladni.
  • Biće potrebno vreme da vi i vaša beba uradite to kako treba. Ako treba, zatražite pomoć stručnjaka.
  • Dojenje daje vašoj bebi najbolji životni početak - pomaže u zaštiti od uobičajenih infekcija, kvalitetno je vreme da se povežete a i vašoj materici će pomoći da se brže vrati u normalu.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)