Ako ste u dilemi koliko treba vaša beba da jede i koliko, niste jedini, ovo su jedna od najučestalijih pitanja novopečenih roditelja.

Beba u prvoj godini života raste više nego bilo kada kasnije u životu, udvostručujući veličinu već sa pet meseci, tako da je jako važno hraniti dete koliko mu treba kako bi se neometano moglo razvijati u svakoj fazi.

Ovo su najvažnije stvari koje treba da znate za ishranu bebe, bilo da se hrani majčinim ili adaptiranim mlekom.

Koliko majčinog mleka treba novorođenče?

Pitate se koliko beba treba jesti? "Kao pedijatri, kažemo da bebu treba hraniti na zahtev", kaže pedijatrica Jenifer Trančeberg. Kada je sve u redu, dojenje je potpuno dovoljno. Kada beba sisa podstiče grudi da proizvedu dovoljnu količinu mleka koje će zadovoljiti njene potrebe. Naravno, predpostavlja se da beba i vaše grudi surađuju.

Od trenutka kada vam mleko dođe, beba će uzimati 60 do 90 grama mleka tokom svakog dojenja, a do kraja prvog meseca doći će do 120 grama. Dok se mama i beba ne usklade bit će potrebno 20 do 45 minuta za svako dojenje ili čak i više. Takođe, često pitanje je i koliko hranjenja beba treba? Možete očekivati da će beba jesti svaka dva do tri sata (ili više), odnosno 8 do 12 puta na dan. Dok se beba i mama još uvek navikavaju na dojenje, jedno hranjenje može čak trajati od 20 do 45 minuta ili čak i više. Ali to dojenje će pomoći da imate potrebno mleko, tako da je to, u svakom slučaju, dobro provedeno vreme. Kako bebin stomačić postaje sve veći, moći će jesti sve veće količine mleka, tako da će i razmaci između hranjenja biti sve veći - oko tri do četiri sata. A dojenje će biti sve jednostavnije i efikasnije, obično bebe uzimaju 90 odsto potrebnog mleka u prvih 10 minuta hranjenja.

Flašica, beba, mleko
Shutterstock Mama hrani bebu

Koliko adaptiranog mleka treba jesti novorođenče?

Jedna od prednosti hranjenja deteta formulom je što roditelj može točno izmeriti koliki je bio unos hrane. Roditelji vide je li bočica ostala prazna ili ne. Evo koliko novorođenče treba pojesti.

Grami su grami, pa adaptirano mleko prosečno ima isto kalorija kao i majčino mleko, tako da je ukupna količina adaptiranog mleka koje dete treba pojesti ista. Međutim, raspored hranjenja deteta koje jede adaptirano mleko je različito od deteta koje je na majčinom mleku. Budući da bebama treba više vremena da svare adaptirano mleko, potrebno je i više vremena između hranjenja. Novorođenče će verovatno biti gladno svaka tri do četiri sata, a ješće otprilike 60 grama u svakom obroku, a do kraja prvog meseca doći će do 120 grama. Očekujte da će svaki mesec jesti oko 30 grama više dok ne dođe do količine od 180 do 240 grama, što se obično dogodi oko bebinog šestog meseca. Generalno, oko 900 grama adaptiranog mleka na dan je najviše koliko će bebai biti potrebno(u tom periodu obično prelazi na dohranu, što kreće negde oko bebinog šestog meseca).

Što ako kombinujete adaptirano i majčino mleko? Za mame koje kombinuju dve vrste mleka, nema pravila koliko često i koliko količinski novorođenče treba jesti određenu hranu. Ono što bi trebao biti cilj je da dete jede od šest do osam obroka na dan istog mleka (manje što je dete starije), ali s obzirom da su majčino i adaptirano mleko nutricionistički isti, jednostavno treba naći pravu kombinaciju za vaše dete.

Još se pitate koliko dete treba jesti i koliko često? Sledeća tablica može vam pomoći da se lakše snađete u zavisnosti od bebinog uzrasta.

  • Od rođenja do prvog meseca: od 60 do 120 grama - 7 do 8 hranjenja dnevno (za dojenu djecu još i više)
  • Od prvog do trećeg meseca: od 150 do 180 grama - 5 do 7 hranjenja
  • Od trećeg do šestog meseca: od 180 do 240 grama - 4 do 6 hranjenja
  • Od šest meseci do prve godine: od 210 do 240 grama + dohrana - 4 bočice dnevno + 2 do 3 obroka krute hrane

Znakovi da vaša beba jede dovoljno

Kada je reč o tek rođenoj bebi, koliko često ćete hraniti svoju bebu zavisi od toga koliko vaše novorođenče želi jesti.

Pratite znakove koje beba pokazuje kada je gladna - refleks traženja (kada bebu diraš po obraščiću, a ona počne okretati glavicu i počinje micati ustima kao da sisa), ili kao da sisa i miče usnama pre nego se počne plakati. Obratite pažnju na te znakove čak i kad je beba nahranjena, znaćete da je i dalje gladna ako aktivno sisa i glasno guta. Kada prestane sisati i opusti svoje ručice i ima pospani izgled "pijana od mleka", znaćete da je beba dovoljno jela.

Proveravanje bebine pelene takođe može biti jedan od znakova da vaša beba jede dovoljno. Mokra pelena svakih tri, četiri sata je dobar znak. Stolica nije toliko pouzdana, neke bebe imaju veliku nuždu svaki put nakon jela, druge samo jednom na dan. "Kako se beba ponaša i raste je najvažnija stvar", kaže pedijatrica. Merenjem bebine težine, vaš pedijatar će ti reći napreduje li dobro. Bebe obično dobiju od 15 do 60 grama dnevno u prva tri meseca. Imajte na umu da je cela situacija puno važnija nego pojedinačni znakovi. "Generalno, najvažnije je da viditeda visina i težina vaše bebe rastu", kaže ona.

Dojenje
Shutterstock Beba sisa

Još saveta za ishranu bebe

Treba li bebu probuditi zbog jela?

"Roditeljima govorim da ne bude bebu", objašnjava pedijatrica Jenifer. Kad beba ponovno dobije svoju porođajnu težinu treba je nahraniti svakih tri do četiri sata tokom dana (normalno je da novorođenče izgubi na težini u prvih nekoliko dana života i ponovno je vrati).

Treba li buditi dijete ako zaspi tokom hranjenja?

Neki doktori misle da treba. "Kada se to dogodi, beba jede toliko sporo da jedno hranjenje vodi do početka drugog i roditelj više nema vremena nizašta drugo", ističu stručnjaci. Probajte lagano razbuditi bebu, golicajte je po stopalima ili je lagano pomerite kako bi ju ponovno podstakli da se vrati na zadatak.

Kako izbeći prejedanje?

Dok je beba prirodno svesna da je gladna i kada je pojela dovoljno, moguće je da odrasli ljudi iz dobre namere nagovaraju bebu da jede previše, posebno kada se radi o hranjenju na bočicu. Kako bi izbegla prejedanje kod deteta, pratite znakove koje beba daje, okretanje glave ili guranje bočice od sebe su znakovi da joj je dosta. Nemojte se opterećivati sa tim da beba mora sve pojesti. Pedijatrica savetuje da se ne sme dati više od 15 grama nego što očekujete da beba pojede kada je hranite na flašicu. Ako beba pojede sve znaćete da je vreme da dodate malo više. Ali samo polako: pokušajte pauzirati kada beba dođe do pola flašice, podignize je gore i razbudi je, a zatim ćete videti želi li nastaviti dalje.

Treba li se brinuti ako beba gubi na težini?

Nemojte se uzrujavati, svako novorođenče izgubi na težini u prvih nekoliko dana života - od 7 do 10 odsto je potpuno prihvatljivo. Iznad toga, doktor bi vam mogao savetovati da uvedete adaptirano mleko ako samo dojite kako bi se izbjegla dehidracija i nizak šećer u krvi. Ako beba ne dobija dovoljno kalorija, prvo će početi gubiti na težini.Naravno, obavezno zovite pedijatra ako vaše dete ima temperaturu, odbija jesti ili puno povraća između hranjenja, ili ako ne urinira svakih četiri do šest sati ili je mokraća jako žuta.

(Yumama)