Roditeljstvo može biti zbunjujuće, posebno ako vam dobronamerni rođaci i prijatelji počnu da dele zastarele savete, razne priče ili mitove starih žena. Kada je u pitanju novorođenče, postoji dosta stvari koji se mogu podvesti pod mitove, pa ne morate uvek da poslušate sve što čujete. Razmislite više puta kada su ove stvari u pitanju:

Ne bi trebalo da dozvolite da neko drži vaše novorođenče dok ima menstruaciju

Širom sveta su žene ograničene mitovima o menstrualnim ciklusima, delom zbog stigme da su nečiste ili čak da mogu doneti lošu sreću. Pošto će se i samoj mami uskoro vratiti menstruacija, ne postoji validan, medicinski dokazan razlog da bi nečija menstruacija mogla da nanese bilo kakve štete novorođenčetu.

Prevremeni porođaj
Shutterstock Novorođenče

Novorođenče ne vidi ništa pri rođenju

Beba može da vidi, uključujući lica, velike oblike i svetlost. Njena vid se neće potpuno razviti do između 3. i 5. godine, ali do tada možete očekivati da će imati prilično solidan vid već nakon prvog meseca.

Previše držanja u rukama će razmaiti bebu

Držanje bebe koliko god želite i koliko god osećate da joj je potrebno ne može razviti zavisnost na bilo kakav negativan način. Tačnije, potpuno je neophodno i važno za stvaranje snažne veze u prvim nedeljama i mesecima, jer bebi fizički dodir znači za rast i razvoj.

Spavanje, uspavljivanje, mama, beba
Shutterstock Mama peva uspavanke bebi

Davanje pirinčanih žitarica vašoj bebi pomoći će im da spavaju bolje tokom noći

Ne samo da joj žitarice od pirinča neće pomoći da spava bolje, uprkos insistiranju vaše bake, već se nikada nije pokazalo kao nešto što bebi treba. Davanje čvrste hrane prerano (pre 4 ili 6 meseci) nije dobro za bebu, jer može da joj ometa varenje i da je drži više budnom tokom noću.

(Yumama)