Većina beba gubi deo kose, a nekek čak i celu kosu u prvih nekoliko meseci života i to je sasvim normalno. Kod nekih beba primetićete kako sve manje imaju kose, a mnogim nova kosa raste dok stara ispada pa nikada nećete ni da primetit epromenu.

Razlozi opadanja kose

Nekoliko razloga je za to , ali u većini slučajeva to nije povezano sa nekim većim medicinskim problemom. Kod beba kosa opada u prvih šest meseci, a vrhunac se događa oko trečeg meseca.

Nivo bebinih hormona nakon porođaja se menja pa je opadanje kose joedan od nuspojava, baš kao i kod mama. Ako primetite da je beba na nekim mestima izgubila kosu, pre svega obratite pažnju kako beba spava i sedi. Moguće je da puno vremena provodi u istoj poziciji ili okreće glavu na istu stranu, straljajući je i površinu.

Ostala stanja koja mogu da budu uzrok jeko su retka kod dece mlađe od 12 meseci. Razne gljivične infekcije na temenu koje izazivaju svrab mogu da izazovu bebino preterano povlačenje kose. Ako primetite okrugle i potpuno ćelave delove na glavi, moguće je da beba ima autoimuno stanje avano alopecija u kojoj su joj napadnute folikule dlake. Hipoviza takođe može da uzrokuje ovu pojavu.

beba-mama-kosa.jpg
Shutterstock Opadanje kose kod bebe

U svakom slučaje pedijatri su tu da vam ukažu da li postoji razlog za brigu. Čak i kada beba u potpunosti izgubi kosu, a imala je dosta na samom rođenju, porašće. Stručnjaci ne preporučuju nikakve tretmane budui da se kosa obično obnovi do prve godine. Ne treba raznim sredstvima podsticti rast kose, ali ako sumnjate na gljivice ili alopeciju obratite se pedijatru kako bi se uspostavila dijagnoza i dala na vreme terapija.

Opadanje radi trljanja možete da smanjite tako što će dete više vremena provoditi na stomaku, ali zapamtite do prve godine bebu uvek stavljajte na leđa dok spava, dok se ne nauče samostalno da se okreću.Koristite lagane šampone namenjene bebama i ne perite bebi kosu prečesto.Ne trljajte je već nežno masirajte mokrim peškirom u kružnim pokretima.

(Yumama)