Presrećni ste što je vaše dete počelo samostalno da jede, u početku vam je bilo normalno da posle svakog obroka ostane nered, ali vremenom to postaje previše naporno. Prvo i osnovno shvatite to kao fazu kada dete upoznaje hranu i to najčešće kroz igru. Ako ga na bilo koji način sprečavate u bacanju hrane stvoriće te mu averziju prema obrocima i možete da napravite dodatni problem.

Ako se pitate zašto vaše dete to radi, odgovor je jednostavan - ono eksperimentiše, igra se, želi da privuče vašu pažnju ili jednostavno time želi da vam stavi do znanje da ili ne voli to što ste mu servirali ili je jednostavno završilo sa jelom.

Evo nekoliko saveta kao da sprečite da hrana završi na podu.

  • Tanjir ne treba da bude natrpan hranom. Bolje je da stavite po manje, pa dodajte ukoliko vaše dete pojede sve. To posebno uradite ako mu servirate novu hranu i niste sigurni da će mu se svideti.
  • Dajte detetu kašiku i viljušku, možda se nećete upotunosti rešiti nereda, ali biće manje nego da prevrne celu činiju ili tanjir. U svakom slučaju vaši mališani će se više baviti time kako da uhvate hranu sa viljuškom, što im daje osećaj kontrole tokom obroka.
  • Igrajte se neke igre, to će mu sigurno držati pažnju i manje će leteti hrane po stanu. Sedite sa svojim detetom dok jede, ako hrana završi izvan tanjira da bi dete privuklo pažnju onda mu to i pružite. Budite pored njega pričajte ili jednostavno mu pomažite da jede.
  • Ako je dete starije naučite ga da kaže ili da neki znak ako je završilo sa obrokom. Postavite jasna očekivanja, kada dete tek uči treba ga tolerisati, već između 18 i 24 meseca očekuje se da je usvojilo određena pravila. Ako i tada nastavi tako da se ponaša, vi mu uzmite tanjir i recite "Vidim da si završio sa večerom".
  • Nemojte dete da grdite ukoliko baca hranu, budite stpljivi i uporni, stalno mu ponavljajte da hrana ili ide u usta ili ostaje u tanjiru, vremenom će to shvatiti.
  • Neka vreme obroka bude kratko i u približno isto vreme. Mala deca vrlo brzo završavaju sa obrokom, jer nemaju strpljenja da više od 10 -15 minuta sede i jedu. Pomozite mu da što više pojede dok je mirno.
  • Držite se tačnog vremena kada jede i potrudite se da bude dovoljno gladno, što znači da dete ne treba stalno nešto da gricka i jede.Trudite se da budete što više aktivni pre obroka, kada istrošite dovoljno energije dete će biti i gladno ali i mnogo mirnije.

(Yumama)