Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost i može se pojaviti već između prve i druge godine života, piše psihološkinja Jelena Klopotan.

Mnogi roditelji budu uznemireni kada otkriju da njihovo tako malo dete masturbira. Upravo u tom uzrastu daca kroz samostalnu igru počinju da istražuju svoje telo. Na taj način dete sponatano spoznaje kako dodirivanje, pritiskanje ili trljanje genitalija dovodi do osećaja zadovoljstva. Masturbacija se, dakle, otkriva sasvim slučajno.

Dečaci najčešće slučajno "nađu" svoje genitalije već oko šestog i sedmog meseca uglavnom tokom presvlačenja i menjanja pelene. Devojčice svoj polni organ otkriju nešto kasnije, oko desetog, jedanaestog meseca života.

Neka istraživanja pokazuju da čak trećina dece tako ranog uzrasta otkriju masturbaciju kroz istraživanje vlastitog tela i neka nastavljaju iz jednostavnog razloga – jer im stvara lep osećaj, opušta ih, rešava dosade.

Deca se igraju
Shutterstock Deca se igraju

 Koliko često masturbiraju i zbog čega

Moguće je da će neka deca češće masturbirati kada su nesretna, nezadovoljna. Pojačana masturbacija dece predškolskog uzrasta je najčešće posledica nečega što ih muči ili uznemirava pa je važno pokušati saznati o čemu se radi.

Vrlo mala deca to još uvek ne mogu reći i treba razmisliti o mogućim uzrocima, npr. velikim promenama u detetovoj okolini (rođenje brata ili sestre, povratak roditelja na posao, razvod, preseljenje…). Takođe, detetu koje masturbira na taj način traži utehu nikako to ne bi trebalo braniti jer bi to samo moglo dodatno izazvati napetost.

Deca "taj čin" ne povezuju sa seksualnošću karakterističnom za odrasle, zato ne razumeju socijalni aspekt koje masturbaciju u javnosti može imati. Za njih je ona najčešće isključivo sredstvo smirivanja i stvaranja ugodnog osećaja i ni po čemu nije drugačija od dodirivanja ušiju, vrtenja kose ili kopanja nosa (a znamo da to deci nije neugodno raditi u javnosti!).

I zato ne treba od masturbacije praviti "veliku stvar". Deca vole pažnju, bila ona pozitivna ili negativna i ako se pridaje velika pažnja i napravi "panika" može se dogoditi suprotno, odnosno masturbacija može postati češća.

Kako razgovarati sa detetom

Postavite granice: objasnite detetu da je to privatna stvar, slično kao odlazak na wc, i da se radi u kupatilu ili spavaćoj sobi. Pokušajte zainteresovati dete za neke druge aktivnosti. Jako je važno ne kažnjavati zbog tog čina. Pokušaj sprečavanja masturbacije bilo kaznama ili samo vidljivim neodobravanjem može negativno uticati na detetovo samopouzdanje, njegovo doživljavanje vlastitog tela ili seksualni život u odrasloj dobi.

Masturbacija kod dece
Foto: Shutterstock Ne dozvolite da deca budu žrtve vaše ljutnje - kako ostati smiren roditelj.

Kada masturbacija može postati "problem"?

Kao što smo već ranije spomenuli, masturbacija je najčešće deo normalnog dečijeg razvoja.Međutim, postoje neke situacije kada ona može biti znak za brigu i kada je dobro obratiti se stručnjaku za pomoć.

- Ako aktivnost naglo postane mnogo učestalija.

- Ako vam se čini da je vaše dete posebno tužno ili uznemireno (deca katkada učestalo masturbiraju kada su pod stresom ili nesretna).

- Ako vi imate teškoća sa prihvatanjem masturbacije vašeg deteta ili imate bilo kakve druge brige ili pitanja.

- Ako dete pokušava dodirivati drugo dete po genitalijama

- Ako se dete samozadovoljava na način koji je bolan i kojim si može povrediti.

(Yumama)