Zdrava ishrana je jedna od najvažnijih stvari, posebno kada su u pitanju deca u razvoju. Međutim, ideja uvek nedostaje. Mame najviše buni šta dati bebi koja je tek počela sa čvrstom hranom za večeru, ali da joj ne opterete stomak i da ne oseti glad brzo pa zbog toga remeti san.

Predstavljamo vam nekoliko lakih predloga koje možete servirati bebama bez bojaznosti da ćete noću imati problem sa njenim stomačićem.

Palenta

Palenta je ništa drugo no kukuruzni griz koji je idealan za početak uvođenja čvrste hrane jer ne sadrži gluten.

Jednu kašiku palente pomešajte sa 100 ml vode ili mleka i kuvajte dok se ne dobije glatka smesa. Ukoliko kuvate palentu sa vodom, možete skuvati malo čvrše pa dodati adaptirano ili vaše mleko da se razredi. Druga opcija je ako vaše dete jede kravlja mleko i proizvode od njega, možete mu dodati pavlaku, sir, kiselo mleko ili šta najviše voli.

Palenta
Shutterstock Palenta

Proso i šargarepa

Skuvajte proso u razmeri 1:4, tačnije na jednu šolju prosa dodajte 4 šolje vode. Pored toga skuvajte šargarepu i kada sve bude gotovo, sastavite. Ukoliko blendate, možete sve zajedno izblendati i dete će dobiti savršeno zdravu a laku večeru.

Integralni pirinač sa tikvicom i brokolijem

Skuvajte integralni pirinač na uobičajeni način, a onda mu dodajte kuvanu tikvicu i nekoliko cvetića brokolija. Ako dete zna da jede komadiće možete mu poslužiti kao riđoto sa povrćem, a ukoliko i dalje blendate hranu, dodajte malo vode u kojoj se kuvalo povrće kako bi se razredilo, i izblendajte.

Pileće meso sa povrćem

Skuvajte komad belog mesa ili pileći batak i poslužite uz bareno povrće po izboru. Ovo je nutritivno sjajan a lagan obrok za vaše dete.

Savet plus: Večera bi trebalo da se posluži sat i po do dva pre spavanja kako bi organizam imao dovoljno vremena da počne da vari i lakše utone u san.

Meso, povrće, kuvanje
Shutterstock Meso i povrće se kuva

Integralne makarone sa povrćem

Skuvajte šaku integralnih makarona, isperite ih i poslužite bebi uz povrće po izboru. Brokoli, tikvica, paprika i luk su idealna kombinacija ali vi izaberite ono što vaša beba voli. I ovo lako možete izblendati ukoliko je potrebno, a da biste razredili kašicu koristite vodu u kojoj ste kuvali povrće.

(Yumama)