Kada se spominje ovaj metod uspavljivanja bebe, često možemo naići na ozbiljne debate. Mame koje doje smatraju da je sasvim normalan i prirodan način da njihove beba tako zaspe, ali postavlja se pitanje šta će biti jednog dana kada prestanete sa dojenjem.

Da je ovo univerzalni problem govori u prilog i izjava mame Jasmine na društvenim mrežama:

"Dete već ima skoro dve godine i dalje ga dojim jer ne znam drugi način kako da ga uspavam. Pokušala sam sve - nunanje, pevanje, pričanje čak je i tata pokušavao da ga uspava. Ali on bukvalno vrišti sve dok mu ne dam da sisa".

U komentarima mnoge mame su potvrdile da imaju isti problem, zbog čega stručnjaci najčešće savetuju da se mnogo ranije krene sa drugim načinima uspavljivanja jer što je dete starije biće teže.

Činjenica je, prema rečima stručnjaka, da bebe najlepše utonu u san kada sisaju, jer su na taj način najbliže mami, osećaju njen dodir i toplinu.

Savetnice za dojenje ne vidi u tome ništa loše ako dojenjem uspavljujete bebu prvih četiri do šest meseci njihovog života. Ipak, savetuju da bebu prebacite u krevetić dok još ne utone potpuno u san jer će tako postepeno odvajati proces sisanja od uspavljivanja.

Dok neke mame imaju sreće da bebe vremenom same počnu da se uspavljuju na drugačiji način, mnoge ističu da je ova vrsta promene jedna od najstresnijih trenutaka.

"Ako vam beba svaki put zaspi tokom sisanja ona ne zna kako drugačije da utone u san. Svaka promena izaziva reakciju kod dece, ali ako sisanje odvojite od spavanja i nađete neku zamenu kao nunaje ili beli šum ili neku tešilicu beba će vremenom početi da se vezuje za nove rituale", ističu stručnjaci.

Prema njihovim rečima jeko je važna upornost i istrajnost roditelja, ako svaki put popustite i vratite je da sisa, njena reakcija će biti mnogo burnija.

U jednom su se složili, ovo je izbor isključivo mama. Svaka beba je za sebe, zato sami procenite trenutak i iskoristite ga.

Najbolji savet koji možemo dati je da razumete faze detetovog razvoja i njegove potrebe za snom, da naučite prepoznati rane znakove umora kod deteta  i tek onda da stvorite rutinu. I upamtite, ako niste sigurni kako je najbolje uspavljivati dete, uvek se konsultujte sa stručnjacima.

(Yumama)