Grašak predstavlja sjajnu prvu zelenu hranu za bebe, hranljiv je i uglavnom prijatan za jelo. Samo 100 grama ovog zrnastog povrća sadrži više proteina od kašike kikiriki putera, a obezbeđuje i kalcijum, vitamin A, vitamin C i gvožđe.

Kada uvesti grašak u bebinu ishranu?

Obično se preporučuje da ga uvedete bebama između 6 i 8 meseci, a kao i kod svih namirnica koje uvodite, važno je da ispratite pravilo od 3 dana i da pratite da li dolazi do neke reakcije.

Grašak može izazvati i gasove kod beba, a ako primetite da joj stvara veći problem, odložite ovu namirnicu.

Grašak, beba, dete, kašica
Shutterstock Kašica za bebe od graška

Kako pripremiti grašak i odstraniti opnu?

Najbolji način za pripremu graška za bebe je kuvanje ili kuvanje na pari. Kako bi dobio lepši ukus možete ga kuvati u bujonu od povrća, piletine ili teletine, kao i u temeljcu.

Kada napavite domaći grašak za bebu, možda će vam biti teško da ispasirate kožicu graška. U tom slučaju, ukoliko vaša beba nije navikla na hranu sa više teksture, možda biste trebali da procedite ispasiran grašak kroz sito ili cediljku.

Prva kašica sa graškom

Ukoliko koristite svež grašak, izvadite ga iz mahune i stavite u šerpu za kuvanje. Ukoliko koristite zamrznut grašak, skuvajte ga prema uputstvu. Potrebno je da dobro omekani, pritom pazite na nivo vode. Ukoliko ostane višak vode nemojte prosipati jer sa njom možete razrediti kašicu.

Procedite grašak i ispasirajte ga, a ukoliko je potrebno razredite ga vodom od kuvanja. Teško ga je potpuno ispasirati, ali za grašak je blender bolja opcija od štapnog miksera.

(Yumama)