Bebe mogu da počnu da jedu trešnje sa oko 8 meseci starosti.

Trešnje nisu veliki alergeni, međutim imaju koštice i relativno tanku kožu. Bebe mlađe od 8 meseci možda neće moći da pravilno svare trešnje, pa ukoliko ipak želite da ih uvedete u bebinu ishranu ranije – dobro ih ispasirajte, odnosno izblendirajte.

Trešnje u ishrani obezbeđuju vredne aktivne supstance – minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i cink (pozitivno utiče na hormonski status), izbalansiranu količinu vitamina: provitamin vitamina A, kompleks B vitamina, vitamin C i E.

Lepu crvenu boju trešnjama daju antocijanske boje, koje imaju antiinflamatorno dejstvo, odličan su antioksidans i antikancerogeni agens. Što su trešnje crvenije to sadrže više antocijanske boje.

Kako da izaberete i čuvate trešnje za bebe

Trešnje nisu visoko kontaminirane pesticidima, tako da je kupovina organskih – vaš izbor.

Trešnje su veoma osetljive, uvek ih dobro pregledajte pre nego što ih kupite i potražite znakove truljenja.

Trebalo da budu svetle, glatke, bez mrlja i sjajne. Što je trešnja tamnija, ona je slađa.

Trešnje trebaju da se čuvaju u frižideru. One su veoma osetljive na temperaturne promene.

Možite ih zamrznuti, ali moraju da budu bez koštica. Prepolovljene trešnje će duže trajati u zamrzivaču od dinstanih.

Trešnje možete da dinstate u šerpi, ili ih jednostavno poslužite sirove, samo budite sigurni da ste ih temeljno očistili.

Recepti ukusnih kašica za bebe od 8 do 10 meseci

Kaša sa jabukom i trešnjom 

Sastojci:

- 200g očišćenih trešanja

- 3 srednje jabuke, očišćene i iseckane

- malo arome vanile

- 2dl vode

Način pripreme:

Stavite voće u šerpu, dodajte vodu i vanilu ukoliko je koristite. Sačekati da voda proključa, a onda ostaviti da se krčka dok ne bude mekano i kuvano. Proveravajte nivo vode tokom kuvanja. Izblendirajte ili ispasirajte u zavisnosti od bebinih potreba.

kašica od trešanja.jpg
Shutterstock kašica od trešanja

Obrok sa višnjama

Sastojci:

- 1dl jogurta

- 50g trešanja (pasiranih ili sitno iseckanih)

- 50g jabuka

- 1 banana

- 2 kašike pšeničnih klica

Način pripreme:

Stavite sve sastojke u blender ili ih ispasirajte mikserom.

Crvena kinoa

Sastojci:

- 100g svežih trešanja

- 150g kuvane kinoe

Način pripreme:

Pripremite kinou prema uputstvu sa pakovanja.

(ukoliko ste izgubili uputstvo, odnos treba da bude 2:1 u korist vode. Prokuvajte vodu, dodajte kinou i krčkajte 10-20 minuta)

U staklenoj činiji zagrejte trešnje u mikrotalasnoj 30 sekundi, pa ih onda izgnječite viljuškom. Trešnje dodajte u kinou, pa dodajte 3 kašike pasiranog batata. Servirajte toplo. Ovaj obrok je veoma šaren i hranljiv.

(Yumama)