Počinje sezona kajsija, a bebe koje ih nisu probale i imaju između 6 i 8 meseci, mogu prvi put konzumirati ovo predivno voće.

Zašto kajsije su dobre za bebu?

Samo 3 kajsije sadrže oko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a pored toga imaju i visok sadržaj vitamina C. Sadrže i vitamine B1, B2, folnu kiselinu, niacin i druge vitamine u manjoj meri.

Kako izabrati kajsije za bebu?

Kako kajsije nisu voće koje je visoko kontaminirano pesticidima, kupovina organskih je isključivo vaš izbor.

Za bebu je najbolje da potražite one zrelije, sa narandžasto-žutom do narandžaste boje. One su meke na dodir ali ne i gnjecave. Kajsije su sočne i treba ih pojesti što pre jer tako meke brže propadaju.

Ako ih čuvate u frižideru, mogu da stoje do nedelju dana, a ukoliko kupite tvrđe kajsije, stavite ih u papirnu kesu i ostavite da sazre dan ili dva.

Kajsije, beba
Shutterstock Kajsije za bebe

Kako najbolje pripremiti kajsije za bebu?

Kajsije možete da ispečete tako što ćete ih preseći na pola, ukloniti košticu, a zatim ih staviti u plitki pleh prekriven sa vodom. Na ovaj način ćete zadržati njihovu prirodnu slatkoću, a i takođe pomaže zadržavanju hranljivih materija.

Takođe, kajsije možete da kuvate na pari ili ih kuvati u ključaloj vodi, odnosno blanširati ih – dodajte kajsije u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih izvadite, prelijte hladnom vodom i uklonite im kožicu. Ne zaboravite da uklonite košticu.

(Yumama)