Jedna majka na TikToku podelila je sliku svog izdojenog mleka, a ono što je neobično jeste da je ono plave boje. Kako kažu stručnjaci, to je sasvim normalno, a mleko može biti i ružičasto, zeleno ili bež, što može biti iznenađenje za nove mame.

Mama Karina kaže da je bila zadivljena ljudskim telom kada je ugledala da je njeno mleko promenilo boju.

"Mleko je postalo plavo zato što je moj sin bolestan pa je moje telo proizvelo antitela kako bi mu pomoglo da se bori protiv toga", rekla je.

Majčino telo sadrži antitela koja pripadaju mami, koja se prenose na bebu da bi im pružila imunitet protiv niza bolesti. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je veća verovatnoća da će mleko biti plave boje zbog sadržaja masti.

"Majčino mleko se menja kako vaša beba raste, a može da se promeni u bledo belu, čak i u plavkastu boju", rekla je babica iz Velike Britanije i dodala:

"Prednje mleko je prvi deo hrane koju vaša beba dobija, dizajnirano je da utoli žeđ i bleđe je, plavkaste boje. Sledeći deo hrane je zadnje mleko i ono sadrži sve masti i hranljive materije za bebu. To je ono što ispunjava bebu i može da bude od bele preko krem boje, pa čak i do žute. Vaše grudi i vaše telo su toliko pametni da kada temperatura napolju poraste, vaše dojke automatski obezbeđuju više prednjeg mleka kako bi ugasili žeđ bebi."

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Prednje mleko ima manje masti, pa je važno da beba i dalje dobija dovoljno zadnjeg mleka.

"Plavo mleko može da bude i rezultat načina na koji se čuva nakon ispumpavanja", kaže medicinska sestra i objašnjava:

"Na vrhu može biti debeo, beli ili žuti kremasti sloj, a na dnu tanji providni ili plavo obojeni sloj. Ne treba da brinete, to je normalno i ne znači da se mleko pokvarilo. Jednostavno kada miruje, mast se diže na vrh. Ono što treba da uradite pre nego što ga date bebi jeste da pomešate slojeve laganim okretanjem boce." 

(Yumama)