Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠE BEBE VAM ČITAJU MISLI: Sve razumeju iako ne pričaju još, ali to nisu jedine supermoći koje će vas iznenaditi

Autor Radmila Ilić

Beba mogu da čitaju misli, ali to nisu jedine supermoći koje imaju.

 Beba, mama, osmeh Izvor: Shutterstock

Sigurno ste se više puta začudili jer vaša mala beba deluje kao da vas sve razume. I niste pogrešili, tako je. Iako još nisu progovorile, bebe dobro čitaju znakove sa tela i lica, ali i emocije koje se kriju ispod njih, pokazala su istraživanja u Vašingtonu.

One to čine toliko vešto da eksperti za komunikaciju sve više govore o "čitanju misli" kod kojeg nema varanja. Suptilnom telepatskom sposobnošću mali znalci kao da prisluškuju unutrašnja stanja i u trenu otkrivaju lažno cerenje i dosađivanje komšije pa plačem traže sigurnost u naručju mame ili tate.

Možda će vas zanimati

Ali, ovo je samo početak, jer bebe ne samo da nepogrešivo čitaju ljude, nego i životinje.

Deca od samo šest mjeseci, koja se nikad u životu nisu susrela s psima, mogu u trenu da prepoznaju prijateljski lavež i umiljatog psa s kojim se mogu igrati od ljutitog laveža i opasnog psa, pokazuju istraživanja.

 Pas lajao i spasao bebi život
Pas čuva bebu koja doji
Izvor: Shutterstock

Osim super čula, bebe posjeduju i megamozak koji poput superkompjutera prima i obrađuje podatke mnogo brže nego i najveći školski znalac.

Ljudi se rađaju sa 100 biliona neurona, isto koliko ima i zvezda u našoj galaksiji, ali bebe imaju čak 15 000 sinapsi (mesta gde se prenose informacije) po neuronu što je tri puta više nego kod odraslih.

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superjunaka ipak im je potrebna ljubav i iskustvo roditelja da ih vode kroz život.

S usana čitaju do osam meseci

Samo nekoliko dana nakon rođenja bebe mogu razlikovati maternji jezik od stranog, a one između četiri i pet meseci mogu nepogrešivo čitati s usana. Bebe će bez problema prepoznati kojim jezikom govore glumci na filmu bez obzira na to što nema nikakvog zvuka.

 Beba i mama
Beba i mama
Izvor: Shutterstock

Neverovatan osećaj za ritam

Osim što mogu neverovatno brzo da nauče jezike, a da ne idu u škole, bebe su eksperti i u prepoznavanju ritma i muzike.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica