Deca koja se noću ušunjaju u krevet svojih roditelja verovatno će biti inteligentnija, sigurnija i samouverenija, piše u jednom istraživanju.

Da, to znači da kada osetite da kada osetite da se vaše dete ušunjalo kod vas, krade jastuk i pokrivač i vrti se na sve strane, setite se da će im to pomoći da budu uspešniji u životu.

Istraživanje pokazuje da su deca koja su uspela da se izvuku iz svog kreveta i ušunjala u tvoj usred noći, dobila veću ocenu od svojih nastavnika u testovima tokom prvih školskih dana.

Sa druge strane, spavanje sa malim bebama nije preporučljivo zbog rizika od SIDS-a (iznenadne smrti deteta)

Otkriveno je i da deca koja spavaju sa roditeljima i zadovoljna su svojim snom, imaju veće zadovoljstvo i u odrasloj dobi i osećaju se sigurnije, a ovo je posebno primećeno kod dečaka.

Spavanje, deca, roditelji
Shutterstock 

"Osvrnuvši se na uzorak studenata psihologije na fakultetu, retrospektivno istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su spavali sa roditeljima imali veće samopouzdanje, manji osećaj krivice i teskobe", kaže istraživanje.

Ovo je dobra vest za sve roditelje koji jedva spavaju kada im deca preuzmu krevet.

"Nisam sigurna da mi je udobno kad ležim na komadiću kreveta bez pokrivača i sa detetovom nogom na licu", kaže mama Nikol Davis, i dodaje:

"Ali pokušaću da se u tim trenucima setim ove prednosti."

(Yumama)