Kada je u pitanju dete koje tek uči da jede komadiće, treba biti oprezan i razmisliti da li oblik može biti nezgodan i da li može lako skliznuti i izazvati probleme. Jedna mama je podelila rendgenski snimak svog sina, i na taj način upozorila sve roditelje o opasnosti grožđa.

Iako je grožđe vrlo zdrava namirnica, puna antioksidanata, njen oblik i veličina lako mogu izazvati zaglavljivanje u disajnim putevima deteta.

U slučaju ovog petogodišnjaka, čiji je snimak majka podelila na Fejsbuk stranici "Finlee and Me", grožđe je zapelo u njegovom dušniku, između grkljana i grudne kosti.

"Znate li čega je to rendgenski snimak? Gržđa", napisala je majka.

Ovo dete imalo je sreće jer grožđe nije potpuno zatvorilo njegov dušnik, pa je mogao disati. Ali doktori su ga svakako morali staviti pod anesteziju kako bi uklonili bobicu koja je zapala gde ne treba.

Kada davati detetu grožđe i kako seći da bude bezbedno?

Možete uvesti grožđe već sa 6 meseci života, i tada je najbolje da ga ljuštite i pasirate. Negativne strane ljušćenja grožđa je taj da su smnogi antioksidansi i zdrava svojstva u njihovoj kožici. Preporučujemo seckanje grožđa na sitne kockice, za decu staru oko 10 meseci. Upotreba ispasiranog grožđa u ranijem dobu je u redu.

Preporučujemo da stavljate grožđe u mljackalicu, kako bi dete žvakalo, bez bojazni od gušenja.

(Yumama)