Kada gledamo druge mame kako doje svoju bebu, čini se da je to vrlo lako i prirodno. Prosto stavimo bebu na grudi i mleko krene, beba je srećna, a mama mirna. Sve izgleda tako prirodno.

Ipak, dojenje nije nimalo lako, a to će potvrditi svaka mlada mama koja se tek upušta u ovo neverovatno putovanje. Zato izdvajamo detaljne savete o tome kako dojenje treba da izgleda.

Kako se beba prikači na bradavicu?

Prvo, pravilno držanje bradavice je važno, kako ne biste imale probleme sa grudima. Bebina usta treba da obuhvate i bradavicu i areolu, tako da bebin jezik i usne praktično masiraju mleko iz vaših grudi. Ako beba obuhvati samo bradavicu, ostaće gladna, jer žlezde neće biti pritisnute, a uz to ćete i vi imati problem sa suvoćom i pucanjem. Kako proces tačno treba da izgleda?

  • Držite bebu tako da bude okrenuta ka vašim grudima. Glava treba da bude u nivou sa ostatkom tela, kako bi mogla lako da proguta mleko.
  • Bradavicom se polako igrajte sa bebinom usnom, kako biste je podstakli da otvori usta. Ako i dalje ne želi, probajte da iscedite malo kolostruma ili mleka na usne.
  • Nemojte grudi gurati ka bebi, već bebu približite grudima. Pustite je da sama počne da sisa. Držite je blizu grudi sve dok ne počne lepo da jede.
  • Znaćete da se lepo prikačila na bradavicu kada joj i nosić i brada dotiču vaše grudi. Usne bebine treba da liče na usta ribe, a obratite pažnju i na to da li beba sisa svoju donju usnu ili jezik.
  • Primetićete da je sve u redu ako beba ima ritmične pokrete i diše duboko dok jede. Čućete kako beba guta lagano.

Koliko dugo treba da dojim?

Dojenje obično traje 20-30 minuta, ali imajte na umu da je to neki prosek. Beba može jesti i kraće i duže od toga.

Važno je da bar jednu dojku ispraznite tokom jednog hranjenja. To je čak važnije nego da li je beba jela iz obe. Dakle, sačekajte da beba pojede koliko god može iz jedne, pa joj onda ponudite drugu. Ukoliko ne želi, nemojte je forsirati. Prosto sledeće hranjenje počnite drugom dojkom.

Čekajte da vam beba da znak da je gotova. Ona će se prosto odvojiti od dojke. Ukoliko se to ne desi, znaćete da je gotova kada uspori sisanje za četiri puta. Pri kraju prve dojke beba može zaspati. Odvojićete je tako što pritiskete svoje grudi u blizini bebinih usta.