Majčino mleko je prepuno nutrijenata i svega što je bebi za pravilan rast i razvoj potrebno.

Ukoliko izmlazavate mleko, važno je da znate kako da ga pravilno čuvate.

Gde bi trebalo da čuvam majčino mleko?

Teško je poverovati da mleko van frižidera ne može da se pokvari, ali je to zapravo tačno. To je zato što ono sadrži različite antibiotike u sebi, pa je u stanju da uništi razne viruse i bakterije.

Ako mleko čuvate duže od nekoliko sati, onda treba da ga stavite u frižider ili zamrzivač. Ipak, nemojte ga čuvati u vratima frižidera. Bolje je da bude negde pozadi, gde neće doći do čestih promena temperature kako se vrata otvaraju.

Kako se čuva majčino mleko?

Mleko koje ostavljate u frižideru ili zamrzivaču možete držati u flašicama ili sterilisanim kesicama, baš za ovu namenu. Obratite pažnju da su i flašice i kesice dobro zatvorene i sačuvane od curenja ili prosipanja. Možda je najbolje da koristite manje flašice, da ne biste bez razloga odleđavali veću količinu, a bebi nije potrebno toliko.

Koliko mleka bi trebalo da čuvam?

Najjednostavnije je da čuvate u onim količinama koje su vam potrebne za po jedno hranjenje. Ukoliko vaša beba pije malu flašicu, mleko čuvajte u malim flašicama.

Koliko mleko može stajati?

Najbolja ideja je da na kesicama ili flašicama zapišete datum kada ste ga ostavili. Generalno, mleko može trajati:

  • Na sobnoj temperaturi - 4 - 8 sati
  • U zadnjem delu frižidera - 3 - 8 dana
  • U zadnjem delu zamrzivača - i do 3 meseca

Ukoliko imate baš dubok zamrzivač, mleko bi moglo da stoji čak i godinu dana. Ipak, imajte da umu da se ono neće pokvariti, ali će sigurno izgubiti dosta nutrijenata.