U početku, za mlade mame, dojenje može da bude dosta stresno. Kako da se namesti, kada i koliko da traje podoj, da li i kada da dohranjuje bebu... Uz sva ta pitanja ono što dodatno može da zbuni mame jeste izmlazanje. I zaista, tehnika ručnog izmlazanja u početku može biti komplikovana, a za one koje su se odlučile za pumpicu, sam izgled aparatića može delovati veoma zbunjujuće.

Na najčešća pitanja u vezi sa izmlazanjem majčinog mleka odgovara medicinska sestra i babica Šari Kriso, konsultant u odboru za Dojenje i laktaciju u Nju Džersiju.

1. Koji metod izmlazanja izabrati?

Kriso mladim mamama koje planiraju redovno da doje preporučuje, kao najbolju opciju, izmlazanje električnom pumpicom, koja može da izmlaza mleko iz obe dojke istovremeno.

Pumpice za izmlazanje su odlične, jer se mleko direktno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine.

Ali ako majka nije u mogućnosti da je nabavi baš tu, jako je važno da odabere onu koja joj odgovara i sa kojom će joj biti 'udobno' da funkcioniše. Važao je dobro proveriti kvalitet svih delova, kako prilikom izmlazanja mleko ne bi negde curilo na 'putu' do rezervoara. Veoma je važno da dojilja odabere pumpicu čiji će kupolasti deo u potpunosti prijanjati na dojku, jer u suprotnom izmlazanje može biti veoma bolno.

Ukoliko se majka odluči da mleko izmlaza ručno, najvažnije je da bude opuštena. Čistim rukama, potrebno je lagano izmasirati dojku kružnim pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici, preko cele površine dojke. 

Posle lagane masaže vaša dojka je 'pripremljena' za izmlazanje. A izmlažete se tako što dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde počinje areola (tamniji deo bradavice), a zatim lagano gurnite prstima ka grudnom košu i pritisnite prste jedan ka drugome. Zatim oba prsta 'gurnite' lagano ka bradavici.

2. Kada početi i koliko mleka treba izmlazati?

Sa izmlazanjem treba početi već prve nedelje posle porođaja, i to svakodnevno, u početku u malim količinama (od 30 do 60 mililitara). Ukoliko želite, mleko koje ste izmlazali možete ponuditi bebi na flašicu, ali je preporuka da se dojenje završi na dojci. Ukoliko ne želite da nudite bebi flašicu, mleko 'skladištite' u sterilisanu posudu ili kesu, i odložite. U početku ćete u grudima imati dovoljnu količinu mleka i za čuvanje i za bebu.

Nakon šest nedelja možete početi da izmlazate i veće količine, i to najbolje ujutru, kada je majka odmorna, a količina mleka u dojkama veća nego tokom dana.

3. Šta kada mama mora da se vrati na posao?

Ukoliko majka koja još uvek doji bebu mora da se vrati na posao, onda je pumpica najbolje rešenje. U proseku dojilja bi trebala da isprazni grudi sedam puta u toku 24 časa, bez obzira da li doji ili se izmlaza. Savet je da se majka pronađe tiho i čisto mesto gde može da se izmlaza na poslu i da to čini na svaka dva i po do tri sata, ili onoliko puta koliko bi beba inače sisala u toku dana.


Foto: Profimedia

4. Kako čuvati mleko?

Majčino (humano) mleko na sobnoj temperaturi, ukoliko je u pitanju kolostrum, može da stoji 12-24 sata.

A ako su u pitanju prelazno (druga nedelja posle porođaja) i zrelo mleko (nakon 6 nedelja od porođaja) ako je sobna temperatura 27 - 32 stepeni celzijusa onda 3-4 sata, ili 4 do 8 sati ukoliko sobna temperatura iznosi 16 do 24 stepeni celzijusa.

U frižideru majčino mleko se čuva do 3 do 8 dana, a idealno do 72 sata – ne u vratima frizidera već dublje u unutrašnjosti.

Dok zamrznuto u fioci unutar klasičnog frižidera može da bude 2 nedelje, u kombinovanom zamrzivaču (odvojena vrata za frižider i za zamrzivač) – 3 do 4 meseca.

A u zamrzivaču gde je konstantna temperatura -10 stepeni ili niža - 6 meseci i duže.