Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamina dilema: Koliko dugo bi trebalo da dojim bebu

Kada beba stigne na svet, jedan od najvećih izazova majkama je upravo dojenje. Pored mnogo nedoumica, jedno od najvažnijih pitanja koje muči mame jeste koliko dugo bi trebalo dojiti bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potpuno je jasno koliko benefita majčino mleko ima za bebu. Zahvaljujući njemu, smanjuje se rizik od astme, gojaznosti, sindroma iznenadne smrti deteta, gastrointestinalnih problema, infekcija uha, pneumonije,. Takođe, dojenje je dobro i za mamu, jer sprečava razvoj raka dojke i jajnika, visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2.

Zato nije nimalo iznenađujuće što više od 80 posto majki doji svoje bebe od samog rođenja. Ipak, mnogo manji broj njih nastavlja sa tim kasnije. 

Imajte na umu da postoje majke koje ne mogu da doje, i moramo napomenuti da je to sasvim u redu. Mlečne formule su potpuno prilagođene bebama i odlična su  zamena za majčino mleko.

I Svetska zdravstvena organizacija i Američka akademija pedijatara predlažu da se beba isključivo doji (ili koristi mlečna formula) u prvih šest meseci života. Nakon tog perioda predlaže se uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu, ali uz nastavak dojenja. Moraćete da pronađete raspored ishrane koji vam najviše odgovara. Potrudite se da do prve godine ne prestajete sa dojenjem, ukoliko možete. 

Naravno, možete dojiti dete i nakon prve godine života. U stvari, produženo dojenje ima mnogo benefita za razvoj detetovog mozga, imuniteta, ali i stvaranja bliske veze sa majkom. Prema američkoj statistici, svega 15 posto majki nastavi da doji bebu do osamnaestog meseca života.

Zašto majke prestaju sa dojenjem ranije?

Nekada ranije, majke su prestajale sa dojenjem zbog bola ili suvih bradavica. Neke od njih često pomisle kako nemaju dovoljno mleka.

Kako beba raste, majka može prosto imati previše drugih obaveza, a  izmlazavanje mleka i redovan raspored zaliha može biti iscrpljujuć. Mnoge mame se odluče za upotrebu mlečne formule umesto ispumpavanja, jer je mnogo lakše i jednostavnije uklopiti se zbog posla. 

Povezane vesti

Saveti za mame

Ukoliko želite da dojite što duže, postoji nekoliko koraka koji će vam ovo olakšati.

Edukujte se

Čitajte ili se povežite sa grupama majki koje doje. Rana edukacija i podrška sa dojenjem i propratnim problemima su ključna stvar za početak. To će vam dati samopouzdanja i olakšaće sve blokade i prepreke na koje nailazite.

Potražite pomoć stručnjaka ukoliko ste zabrinuti

Moguće je da ćete imati previše mleka, manjak mleka, suve bradavice i mnoge druge probleme. Kako biste se izborili sa njima, najbolje je potražiti savet stručnjaka. Oni će znati na koji način da vam pomognu da se izborite sa raznim problemima koji su nastali. 

Povezane vesti

Potražite onlajn grupe

Postoji mnogo onlajn grupa majki  koje prolaze kroz slične probleme poput vas. Biće vam od velike pomoći da čujete tuđa iskustva, ideje i načine da prebrodite probleme na koje ste naišli. 

Dojenje je prioritet

Naravno da je teško uklopiti dojenje u već dovoljno gust raspored obaveza kada se vratite na posao. Ipak, imajte na umu da bi bilo dobro da pronađete vreme za izmlazavanje mleka, jer će to imati velike benefite i za bebu i za vas. Nema razloga da se sramite toga što vam je potrebno vreme za bebinu ishranu.  Ukoliko se poslodavci potrude da obezbede čist i siguran prostor za ovakve potrebe, to vam je dodatna olakšica.

Dakle, stručnjaci su saglasni u jednom - dojite bebu dokle god možete. Neka to bude makar prvih godinu dana bebinog života. Takođe, ne zaboravite, i formula je dobra alternativa za majčino mleko.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica