Nezdrava hrana je mnogo štetnija za maleni organizam, nego za one starije. To je zbog toga što bebama nije potrebno puno kalorija koliko hranljivih vrednosti, a to se može čak odraziti i na sporiji razvoj. 

Evo koje svakodnevne namirnice roditelji ne bi trebalo da daju svojoj deci:

Prerađeni sokovi

Verovali ili ne, neki roditelji svojim bebama daju kupovne sokiće već sa sedam meseci starosti, a to je potvrdilo i istraživanje Američke asocijacije za ishranu iz 2009. godine.

Međutim, ovi sokići nemaju apsolutno nikakve hranljive sastojke, a sadrže tonu šećera, što može uticati na zdravlje zubića koji tek rastu. 

Ceđeni sokovi

Iako su napravljeni od voća, ovi sokovi nisu baš puno zdravi. Vlakna iz svežeg voća u velikoj meri se gube u procesu ceđenja, a ono što ostane jeste puno šećera. 

"Ako koriste određene vrste sokova - posebno jabuke ili kruške - kako biste zasladili bebinu hranu, trebalo bi da znate da ni to nije najbolje rešenje", ističe Lin Kuper, autorka knjige "Kako da hranim svoju bebu: Korak po korak vodič za čvrstu ishranu". 

Šećeri u ovim sokovima mogu da ubrzaju prolazak hrane kroz digestivni trakt, a kada hrana prebrzo prolazi, telo nema vremena da apsorbuje sve te hranljive materije.

Reklame će vas često ubeđivati da su ceđeni sokići veliki izvor vitamina C, ali nemojte da se zavaravate. Ako želite da vaša beba zaista unese ovaj vitamin, bolje je da joj ponudite male parčiće bilo kog voća.

Šta bi onda bebe mogle da piju? Američka akademija za pedijatriju savetuje da bebe mlađe od šest meseci ne bi trebalo da piju ništa osim majčinog mleka ili mlečne formule. Bebama između šestog i dvanaestog meseca može da se daje mala količina vode, ali bi majčino mleko ili mlečna formula morale da ostanu glavni obrok. Nakon što je dete napunilo godinu dana možete mu dati kravlje mleko.

Krekeri

Ovi slani keksići pogodne su grickalice za vašu bebu koja je naučila da grize i žvaće, međutim na taj način će beba utoliti glad, ali neće uneti nikakve hranljive sastojke. 

Istraživanje Američke asocijacije za ishranu iz 2009. godine pokazalo je da skoro trećina male dece i predškolaca ima veću količinu natrijuma nego što je preporučljivo.

Prerađena jela

Ljudi prerađena jela definišu na različite načine, ali generalno, većina namirnica i jeste prerađena. Što je duži spisak navedenih sastojaka nekog jela, to je ono više prerađeno. Na ovaj način hrana gubi hranljive sastojke i postaje nezdrava.

"Najgora prerađena hrana koju roditelji služe svojim mališanima je testenina iz konzerve, koja često sadrži previše natrijuma", objašnjava Ajlin Beham, autor knjige "Biblija bebine ishrane".

Želatin dezerti

Bili biste iznenađeni kada biste znali koliko ljudi misli da su želatin dezerti zdrava hrana za decu. Međutim, oni su u zabludi. Mnogi ljudi misle da želatin sadrži belančevine, jer je napravljen od obrađenih životinjskih kostiju i hrskavice, ali to nije tako, barem ne u nekoj značajnoj količini. Ono što dete zapravo unese u svoj organizam su skoro samo šećer, veštačke boje i arome.

Istina je da je želatin pogodan zbog lakšeg gutanja, ali ako vam je to bitno, onda bolje napravite kašicu od jabuke zaslađenu cimetom.