Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta bebe sanjaju?

Osmesi, mrštenja i brojni drugi izrazi lica koje beba pravi dok spava svedoci su da i njima u snove dolaze uzbudljivi ljudi, stvari i događaju. Šta se sve događa kada beba utone u san?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nauka se do sada više puta bavila pitanjem novorođenčetovog sna, ali se naučnici još uvek ne usuđuju da daju konačan odgovor na pitanje da li i bebe sanjaju. Međutim, oni su detaljno objasnili sve pojave koje prate časove spavanja beba i objasnili da najmlađi prolaz kroz slično iskustvo kao odrasli, zbog čega je vrlo moguće da i one sanjaju...

Faze spavanja

Spavanje se deli na dve faze: aktivan i miran san. U toku aktivnog sna, oko se brzo pomera, a ova faza se još naziva i REM faza, a u toku nje dolazi do sanjanja. Novorođene bebe počinju spavanje blažom REM fazom, a potom prolaze kroz blag, dubok i veoma dubok san, da bi se ponovo vratile u REM fazu i ponovile krug.

REM faza i snovi

Prava funkcija ove faze sna izazvala je mnogo polemika među naučnicima, ali se svi oni slažu da je ona od velike važnosti, kakvu god ulogu obavljala.

"Gde deca spavaju", projekat koji je rasplakao svet

Ranije je utvrđeno da odrasli i starija deca za vreme REM faze imaju izuzetno žive snove, ali su neka istraživanja ukazala na to da to nije slučaj s novorođenom decom. Kako napominju autralijski naučnici koji su sproveli jedno slično istraživanje, deo mozga koji je aktivan tokom ove faze kod odraslih nije aktivan kod beba! Zbog toga je postavljeno pitanje sanjaju li bebe na onaj način na koji mi to činimo.

Ipak, budući da bebe često zapadaju u REM faze, većina stručnjaka smatra da i bebe imaju snove, baš kao i odrasli. Veruje se da, dok su u materici, one sanjaju muziku, glasove i otkucaje srca, a da su nakon rođenja u njihovim snovima zastupljeni stimulansi iz detetovog okruženja.

Imaju li bebe noćne more?

Kako navodi sajt Professor’s House, naučnici pretpostavljaju da bebe nemaju strašne snove i da se noćne more prvi put javljaju između treće i pete godine života.

"Svako ko je čuo bebu kako se naglo budi i glasno plače se s tim ne bi složio", kaže američki pedijatar dr Alan Grin, koji spada u zagovornike teorije da su sva ljudska bića podložna noćnim morama.

"Sve vredno plača je vredno sanjanja", smatra on i napominje da su bebe izložene stresu zbog bola, gladi ili samoće.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica