Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba na letovanju dobije temperaturu...

Koja je razlika između pregrejanosti i febrilnosti, kao i kako se ponašati u slučajevima febrilnih konvulzija ili dehidracije, saznajte u tekstu koji sledi

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko god je nama, odraslima, letovanje veoma potrebno, toliko bebama i maloj deci predstavlja stres, koji zahteva izvesno vreme za adaptaciju. U tom periodu ih vrebaju i poneke opasnosti.

Stres utiče na imunitet

Stres smanjuje odbrambene sposobnosti organizma, a nova sredina je puna mikroorganizama sa kojima deca do tada nisu dolazila u dodir, pa njihov imuni sistem počinje da reaguje. Posebno su česte crevne infekcije, jer toplo vreme pogoduje kvarenju hrane (pročitajte tekst: Kako se pravilno leti čuva hrana za bebu). Neredovno snabdevanje pijaćom vodom i korišćenje za piće neprokuvane vode iz rezervoara, ali i zagađena morska voda u kojoj se deca kupaju, ponekad su uzrok pravih malih epidemija. Praksa je pokazala da su, naročito na moru, česte i virusne infekcije - kako crevne, tako i respiratorne - koje, po pravilu, prati visoka temperatura. Da vam zbog takvih nezgoda ne bi preseo godišnji odmor, budite spremni da se sa njima uhvatite u koštac... i, ne paničite - za nekoliko dana obično sve dobro prođe.

Pregrejanost ili febrilnost

Ukoliko primetite da je bebina koža toplija nego što je uobičajeno, izmerite joj telesnu temperaturu. Ako je povišena, može da bude u pitanju pregrejanost, ali i febrilnost. Ako telesna temperatura spadne kada se dete rashladi i dobro napoji (najdalje za sat vremena), i više ne raste, u pitanju je pregrejanost. U težim slučajevima pregrejanosti nastupa toplotni udar,

Oprez! Ako se dete pregrejalo, sledećeg dana ne smete da ga izlažete suncu!

naročito kod beba, koje su i najviše ugrožene toplotom - kako od jakog sunca, tako i u kolima i autobusu tokom putovanja. Do njega može da dođe i u hladu, ukoliko je jako vruće. Zbog nezrelog termoregulacionog centra u mozgu, opseg u kome je beba u stanju da održava temperaturu tela konstantnom, veoma je mali u prvih šest nedelja života, pa je u tom uzrastu ne treba nositi na put.

Kako da razlikujete pregrejanost i febrilnost?

PREGREJANOST: visoka rektalna temperatura, tople ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za dva stepena, rumena koža, zdrav izgled.

FEBRILNOST: visoka rektalna temperatura, hladne ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za tri stepena, bleda koža, bolestan izgled.

Kako se manifestuje toplotni udar?

Dete koje je pretrpelo toplotni udar izgleda loše, bledo je, malaksalo i preznojeno, ima povišenu temperaturu, glavobolju, često povraća. Bebe znaju da budu izrazito razdražljive, da bi kasnije klonule, a u težim slučajevima dolazi i do gubitka svesti. To su ozbiljna stanja, u kojima dete mora da pregleda lekar - naročito što toplotni udar i sunčanica mogu lako da se pomešaju sa infekcijom.

Kako dete sa povišenom temperaturom treba da se hrani?

Dete sa povišenom temperaturom ima slabiji apetit, pa ga ne treba prisiljavati da jede. Ali, čim temperatura padne, dajte mu hranu bogatu kalorijama, jer mu je za ozdravljenje energija i te kako potrebna. Za bebe je najbolje majčino mleko

U slučaju infekcije, temperatura ili ne spada nakon sat vremena, ili raste još više. Tada govorimo o febrilnosti.

Šta dalje da preduzmete?

Bebu raskomotite i napojite. Ako temperatura prelazi 38,5 stepeni rektalno, tek onda dajte Paracetamol (najmanji razmak između dve doze leka ne bi trebalo da bude ispod šest sati). Kupanje u mlakoj vodi dolazi u obzir samo ako detetu prija. Možete da kožu blago trljate mokrim sunđerom, ali samo dok ne počne drhtavica.

Povezane vesti

Ona signalizira organizmu da treba da povisi temperaturu, pa će efekat biti upravo suprotan od željenog. Trljanje alkoholom nije dobro iz više razloga, a kod malih beba može da dođe do upijanja alkohola preko kože i stanja alkoholisanosti.

Trudite se da uočite još neke simptome bolesti. Zapušen nos upućuje na infekciju disajnih puteva. Ako takva beba počne intenzivno da plače - naročito noću i u toku jela, i da se hvata za uši - moguće je da ima upalu uva. Ako diše ubrzano i otežano, ima modrilo oko usana ili intenzivno kašlje - možda je dobila upalu pluća. Ako povraća i/ili ima proliv - to može da bude znak crevne, ali i bilo koje druge infekcije (na primer, mokraćne). Ukoliko dete koje ima povišenu temperaturu ne izgleda loše, ne treba žuriti lekaru.

Da li bebi sa povišenom temperaturom treba dati antibiotike?

Antibiotici nisu lek za obaranje temperature, i nikako ih ne treba davati detetu samoinicijativno!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica