Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba ima povišenu temperaturu

Ukoliko primetite da je bebina koža toplija nego što je uobičajeno, izmerite joj telesnu temperaturu. Uzrok može biti pregrejanost ili febrilnost.

  Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom da je telesna temperatura dinamička ravnoteža produkcije i odavanja toplote, razumljivo je da normalna temperatura nije konstantna veličina, već raspon vrednosti.

Kako pravilno izmeriti temperaturu tela?

Kod nas je odomaćeno merenje temperature pod pazuhom (aksilarno), koje treba da traje najmanje tri minuta, a kod beba (pod uslovom da nemaju proliv) - rektalno, koje traje do prestanka kretanja žive u toplomeru. Najprecizniji je živin toplomer.

Temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo

Merenje temperature opipavanjem čela nije pouzdano. Inače, temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo.

Povezane vesti

Kako razlikovati febrilnost od pregrejanosti?

Pregrejanost: visoka rektalna temperatura, tople ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za dva stepena, rumena koža, zdrav izgled 

Febrilnost: visoka rektalna temperatura, hladne ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za tri stepena, bleda koža, bolestan izgled

Povezane vesti

Šta preduzeti ako beba ima povišenu telesnu temperaturu?

Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene, ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne.  Termoneutralna sredina je onaj raspon temperature i vlage okoline u kome novorođenče, uz normalnu temperaturu tela (37-37,4°C rektalno ili 36-36,9°C u pazuhu) ima najmanju potrošnju kiseonika. Navedene greške u nezi bi trebalo što pre otkloniti, pa ako temperatura brzo padne - nije

NORMALNA TEMPERATURA

Rektalna: 36,6-37,5 stepeniAksilarna: (pod pazuhom) 36,0-36,9 stepeni


potreban nikakav drugi tretman. To znači da bebu - ukoliko je bila pretopljena ili u pregrejanoj prostoriji, treba raskomotiti (u slučaju da je znojava - presvući) i napojiti ili nadojiti. Obavezno smanjiti temperaturu sredine ako je previsoka.

Povezane vesti

Međutim, ako nije bilo pomenutih uslova, a dete ne izgleda dobro ili temperatura ne padne ni posle sat vremena, mora se razmotriti mogućnost da je beba bolesna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica