Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Koju vodu dati bebi?

Flaširana ili vodovodska voda? Roditelji su često u dilemi prilikom izbora vode za bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebi se može dati prokuvana, nezaslađena vodovodska voda i prokuvana flaširana negazirana niskomineralna voda. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe - bakteriološki i hemijski, i tek nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja stručnjaka mogu da se daju odojčetu. Specijalna voda, namenjena pripremanju mlečnih formula, skoro je demineralizovana, pa nije pogodna za piće u dužem vremenskom periodu, mada je zgodna u toku putovanja koje ne traje duže od nekoliko sati. Može da se koristi neprokuvana - iz tek otvorene kutije, a ostatak se prokuvava i drži u frižideru najduže tri dana, ili prema uputstvu proizvođača.

Kada je voda bakteriološki ispravna?

-Prokuvavanje: Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni. Izuzetak su vanredni uslovi, u kojima postoji veći rizik od kontaminacije (elementarne nepogode, ratovi i slično), kada dužina ključanja vode ne treba da bude ispod 30 minuta. Pošto je prokuvana voda bljutava zbog gubitka kiseonika, češće se daje u vidu čajeva. Mada bi, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom - brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mehurići vazduha. 

Povezane vesti

-Vodu je moguće dezinfikovati i hlorisanjem, kao i filtriranjem. Mali kućni filteri, na bazi aktivnog uglja, otklanjaju samo organske elemente, i moraju da se često menjaju. Vodu dobijenu ovakvim filtriranjem ipak treba prokuvati. Kao, uostalom, i vodovodsku, ako se daje bebi.

Da li je bebama bolje davati flaširanu vodu?

Nije ni bolje, ni gore. Jedina flaširana voda koja sme da se da odojčetu - bilo da pije, bilo da se sa njom pravi mlečna formula, jeste niskomineralna negazirana voda. S obzirom da za bebe do tri-četiri meseca nije dovoljno pouzdana u bakteriološkom smislu, treba je prokuvati jedan minut. Tako prokuvana voda može da stoji u frižideru najviše tri dana. Starijoj odojčadi se može dati i neprokuvana flaširana voda iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna. Vodu iz načete flaše treba jednom prokuvati.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica