Heljda ima pomalo specifičan ukus (posebno brašno od heljde), pa se može dogoditi da ne bude odmah rado prihvaćena u jelovniku. Pokušajte da pri pripremi jela u koja ide ovo brašno, helju uvodite ostepeno, prvo jednu, pa dve, zatim tri kašike brašna, da biste na kraju u potpunosti zamenili npr pšenično heljdinim brašnom. Kod jela od celog zrna helje, ukus možete popraviti različitim začinima. 

Potrebno je:

  • 1/2 šolje heljde u zrnu
  • 2 šolje vode (za kuvanje heljde)
  • 5-6 šampinjona
  • 1/2 glavice crnog luka
  • susamovo ulje (može i suncokretovo)
  • so i biber
  • jaje (opciono)
  • neutralna pavlaka (opciono)

Priprema

Rernu uključiti na 180 stepeni.

Heljdu isprati, preliti vrelom vodom, pa staviti na srednju vatru da provri. Od vrenja, heljdu kuvati još 15 min.

Na ulju propržiti crni luk i sitno seckane šampinjone, dodati so i biber po ukusu. Sve izmešati sa kuvanom heljdom, po želji dodati jaje i neutralnu pavlaku i zapeći u rerni.

Još jedan način pripreme heljde

Isperite heljdu i ostavite je potopljenu preko noći. Prethodno je i preberite, pošto se dešava da ima nečistoća (čak i u nekim finim i skupim pakovanjima). Sutradan, dolijte još vode, stavite da provri i kuvajte još 15 minuta. Može se jesti kao prilog, sa malo soli ili kao glavno jelo uz začine po izboru. Takođe, kuvana zrna možete dodavati u supe ili čorbe.

Savet plus

Heljdu možete jesti i sirovu, potrebno je samo da odstoji preko noći. Isperite je vrelom vodom (postupak ponovite dva puta), a zatim na jednu šolju heljde dodajte dve šolje vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru je spremna za jelo. Možete je samo posoliti, dodati kiselo mleko ili u slatkoj varijanti neko voće, orašaste plodove, med…

Recept je preuzet iz knjige "Veseli zalogaji", autora Katarine Stojković

PROBAJTE I...