Mama iz Misurija je rodila svoje četvrto dete nakon trudnoće koja je za nju bila potpuni šok. Elizabet Kou je odstranila svoje jajovode četiri godine pre trudnoće, i bila je ubeđena da više ne može imati decu.

"Naravno da sam na početku bila šokirana, i nije išlo po mom planu, a ja uvek sve planiram. Ipak, nekada je poenta u tome da se prepustiš", rekla je Elizabet. Rešila je da odstrani jajovode nakon što je napunila 35 godina.

"Imala sam već troje dece, te sam shvatila da mi je porodica kompletna. Rešila sam da se podvrgnem odstranjivanju jajovoda. To sprečava trudnoću, ali i rak jajnika. Bila sam šokirana kada sam shvatila da sam ipak ponovo trudna."

Test za trudnoću je bio pozitivan, a ona se prilično zabrinula da li beba raste na pravom mestu. "Mnogo sam se brinula da li se beba nalazi na pravom mestu, pa sam bila jako uzbuđena kada sam saznala da se nalazi u materici, baš gde treba da bude."

Elizabet i doktori su prvo pomislili da je sama operacija loše urađena, pa je došlo do trudnoće. Ipak, kada je putem carskog reza rodila malog Bendžamina, doktori su shvatili da je operacija urađena sasvim kako treba.

I trudnoća i porođaj izgledaju kao čudo, a doktori potvrđuju da ipak to nekada može da se dogodi.

Kako je moguće ostati trudna nakon odstranjivanja jajovoda?

Jajovodi imaju funkciju da spajaju jajnike sa matericom. Kada dođe do oplodnje, jajna ćelija putuje jajovodima do materice, gde se stacionira i raste.

Odstranjivanjem jajovoda se permanentno sterilišete. Nekada to može biti odstranjivanje jednog dela jajovoda, ili se pak zapečate ili spoje. Nekada jajna ćelija uoči otvor, te izađe i sama pronađe svoj put do  materice. 

U suštini, ovo je dobar metod za prestanak rađanja, ali nije savršen. "Vrlo često kada razgovaram sa pacijentima, kažem im da mi jesmo to uradili, ali da uvek postoji neki mali procenat da ipak dođe do trudnoće. Nikada to nije 100 posto", rekao je doktor Šepard.