Kada planirate da zatrudnite, praćenje ciklusa, ovulacije postaje važno jer vam može pomoći da odredite dane u kojima ste najplodniji. Iako većina žena ima predstavu o danima kada je njihova ovulacija na vrhuncu, neke od njih imaju tendenciju da primete da ovulaciju mogu imati dvaput u istom ciklusu. A shvatanje da ovulirate više od jednom mesečno može da promeni igru ajko pokušavete da zatrudnite.

Koja je tipična vremenska linija za ovulaciju u menstrualnom ciklusu?

Kao što već znate, ovulacija je vreme kada ste najplodniji ili kada vaš grlić materice proizvodi sluzavu cervikalnu tečnost koja podmazuje i pomaže spe**ii da brže putuje ka jajnoj ćeliji. Obično se ovulacija dešava samo jednom u svakom menstrualnom ciklusu, obično oko 14. dana vašeg ciklusa.

Tokom ovog vremena:

 • Jajnici će proizvoditi ćelije koje nose jajašca, poznate kao folikuli.
 • Ove ćelije koje nose jajašca omogućavaju proizvodnju plodnog jajeta.
 • Kada sperma stigne do jajašceta, dolazi do oplodnje, što dovodi do trudnoće.

Možete li ovulirati više od jednom u ciklusu?

Činilo se da je jedan od glavnih zagovornika postuliranja više ovulacija unutar jednog ciklusa proizašao iz studije koja je sprovedena na grupi žena. Izneo je rezultat da žene mogu ovulirati dva ili čak tri puta u roku od mesec dana. Međutim, grupa koja je korišćena za sprovođenje studije bila je mala. Takođe je primećeno da žene imaju tendenciju da formiraju potrebne folikule u fazama, umesto sve zajedno u isto vreme. Da li su ove višestruke faze razvoja folikula značile višestruke ovulacije ili ne, tek treba da se utvrdi. Imajući to u vidu, vrlo je malo žena koje bi mogle posmatrati više ovulacija u ciklusu. U većini slučajeva, više od jednog jaješceta se oslobađa, ali samo u roku od 24 sata.

Koji su faktori koji povećavaju verovatnoću da žene ovuliraju više od jednom mesečno?

Sada kada znate da možete ovulirati više od jednom mesečno, hajde da pogledamo faktore koji povećavaju verovatnoću:

 • Fizički, emocionalni i faktori načina života
 • Lečenje neplodnosti
 • Porodična istorija

Može li žena osloboditi dva jajašceta u jednom ciklusu?

U jednom ciklusu može se desiti samo jedna ovulacija. Međutim, možete ovulirati dve (ili više) jajnih ćelija u isto vreme. U ovoj situaciji postoji mogućnost začeća neidentičnih blizanaca ako su obe jajne ćelije oplođene. Ali dva odvojena jaješceta se ne oslobađaju u različito vreme u okviru istog ciklusa.

Šta da radite ako želite da pratite dvostruku ovulaciju u jednom mesecu?

Možete pratiti dvostruku ovulaciju u jednom mesecu uz pomoć renomiranog specijaliste za plodnost. Oni će vam pomoći da analizirate svoj obrazac ovulacije ako planirate da zatrudnite. Alternativno, možete koristiti komplet za predviđanje ovulacije kod kuće da biste otkrili predstojeću ovulaciju.

Možete li dobiti pozitivan test ovulacije više od jednom u ciklusu?

Povremeno, mnoge žene imaju tendenciju da iznesu rezultate svojih testova ovulacije kao dokaz ovulacije više puta u jednom ciklusu. Ali biologija retko laže. To je zbog načina na koji test funkcioniše, a ne zbog višestrukih ovulacija. Za test ovulacije, komplet se koristi za merenje procenta luteinizirajućeg hormona, takođe poznatog kao LH . Ako se ovaj hormon otkrije u znatnim količinama, test ovulacije daje pozitivan rezultat.

Tabela bazalne temperature

Međutim, proizvodnja hormona ne znači nužno da su vaši jajnici oslobodili jajace. Vaše telo ima tendenciju da se pripremi da oslobodi jajašce više puta u mesecu, ali to čini samo tokom jedne faze celog ciklusa. Zbog toga je neophodno znati da višestruki testovi ovulacije ne moraju nužno značiti oslobađanje više jajnih ćelija.

Šta je hiperovulacija?

Hiperovulacija se razlikuje od višestrukih ovulacija. Kod hiperovulacije, jajnici imaju tendenciju da otpuste više od jednog jajašceta u toku jednog ciklusa. Ovo bi moglo dovesti do toga da spe**a oplodi više jajnih ćelija, što je način na koji se žene nalaze u drugom stanju sa blizancima ili trojkama, a u retkim slučajevima i više od toga. Ima tendenciju da bude genetski u porodicama, što dovodi do toga da porodice sa blizancima i trojkama imaju istu šansu za svoje ćerke.

Šta uzrokuje hiperovulaciju?

Postoji nekoliko glavnih razloga zbog kojih može doći do hiperovulacije:

1. Prestanak kontracepcije

Kada žene na kontroli rađanja prestanu da to koriste bilo da bi zatrudnele ili iz drugih razloga, telu treba neko vreme da ponovo prilagodi menstrualni ciklus i da ga pojednostavi. Ovo može dovesti do toga da jajnici oslobađaju više jajnih ćelija u isto vreme, što je generalno korisno ako pokušavate da zatrudnite.

2. Postojeća medicinska stanja

Za žene koje su imale probleme s policističnim jajnicima kao što su, izostanak menstrualnog ciklusa obično se javlja kao rezultat toga. Zato, kada se normalan ciklus nastavi, jajnici oslobađaju jajnu ćeliju iz prethodnog ciklusa zajedno sa trenutnim.

3. Tekući medicinski tretman

Generalno posmatrano kod žena koje su u procesu doniranja jajnih ćelija ili su podvrgnute vantelesnoj oplodnji , hiperovulacija je obično posledica. Tokom ovog procesa se ubrizgavaju stimulativni hormoni kako bi ona proizvela više jajnih ćelija, koje se zatim ekstrahuju i čuvaju.

4. Nasledni razlozi

Geni igraju važnu ulogu u odlučivanju o različitim telesnim procesima. Hiperovulacija je takođe jedna od njih, što dovodi do porodica koje imaju tendenciju da dosledno imaju blizance po majčinoj strani.

Znaci i simptomi hiperovulacije

Hiperovulacija se ponekad javlja čak i kada žena možda nije svesna da se to dešava. Nekoliko žena je, međutim, iskusilo različite znake kada se to dogodi.

 • Hiperovulacijski bol je glavni efekat koji žene doživljavaju kada se pojavi. Ovo se razlikuje od uobičajenog menstrualnog bola ili kada se ovulacija odvija u normalnom obliku jer telo oslobađa više od jednog jajašceta.
 • Iscedak koji se javlja iz grlića materice, koji je pomalo beo, providan, lepljiv i rastegljiv, obično se primećuje više nego inače.
 • Raspodela ciklusa po danu može se označiti kao 2-3 dana ovulacije, što takođe uključuje sluz koja je znak plodnih dana. Ovo se primećuje sa razmakom od oko 3 dana unutar ciklusa.
 • Podvrgavanje ultrazvuku da bi se otkrilo prisustvo više folikula je jedini način da se to pretpostavi. Imati više jajnih ćelija može biti bolno za vas, ali povećava šanse da imate blizance ili trojke, što može biti prilično zadovoljstvo za neke porodice.

Koje su neke opšte mere koje mogu biti korisne tokom ovulacije?

 • Vaš grlić materice će proizvoditi bistru tanku tečnost koja se proteže između kažiprsta i palca.
 • Trebalo bi da izračunate svoje plodne dane na osnovu početka vašeg mesečnog ciklusa.
 • Morate pratiti telesnu temperaturu tokom ovulacije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19