Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Provera prohodnosti jajovoda: Kako izgleda procedura i kada se koristi HSSG metod

Histerosalpingo-sonografija (HSSG), odnosno Hy-Co-Sy i kontrastna histero-sonografija, tj. Hy-Co su ultrazvučne kontrastne metode koje se, pored ostalog, koriste u svrhu procene prohodnosti jajovoda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Histerosalpingo-sonografija (HSSG), odnosno Hy-Co-Sy i kontrastna histero-sonografija, tj. Hy-Co su ultrazvučne kontrastne metode koje se koriste u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih - stečenih i/ili kongenitalnih anomalija uterusne šupljine (septus - "pregrađena" materica, polipi, miomi..), kao i u svrhu procene prohodnosti jajovoda.

Za razliku od histerosalpingografije (HSG), koja se kod nas u bolnicama još uveliko koristi, u svetu su pomenute ultrazvučne metode potpuno potisnule ovu zastarelu rendgensku dijagnostiku, a sve u interesu pacijentkinja.  

Razlozi i ciljevi pregleda

Što se tiče indikovanja ovakvih vrsta pregleda, neophodno je da se ustanove jasni razlozi i ciljevi - pre odluke o pregledu (što je vaš lekar obavezan da vam objasni).

Pre toga je neophodno da se obavi kompletan ginekološki pregled (PAPA test, analiza vaginalnog sekreta, kolposkopija), kao i analiza krvi. Inače, ovaj ultrazvučni pregled se izvodi u prvoj fazi ciklusa, 10-12 dana dana od početka menstrualnog krvarenja, pri čemu je neophodno naglasiti pacijentkinji da je neophodno uzdržavanje od seksualnih aktivnosti do pregleda.

Povezane vesti

Bezbolna procedura

Pregled se izvodi u ambulantnim uslovima, bez anestezije - pošto je procedura potpuno bezbolna, a pacijentkinja može odmah nakon toga da se vrati uobičajenim aktivnostima.

HSSG izvode ginekolog i iskusni sonografer (specijalista radiologije), koji pod kontrolom ultrazvuka prati distribuciju kontrasta. Posle aplikacije Goldstein sonhisteroskopskog katetera kroz cervikalni kanal, ubrizgava se kontrastno sredstvo. U prvom aktu, kontrast ispunjava šupljinu uterusa, tako da omogućava procenu anatomije materične šupljine, dok dodatnim ubrizgavanjem kontrasta mogu da se vizuelizuju  jajovodi i ispita njihova prohonost.

Istraživanje: prednosti Hy-Co-Sy

Procedura Hy-Co-Sy je u stručnoj praksi i literaturi svetske medicine poznata i priznata od 1985. godine. Od tada je urađeno  dosta multicentričnih ispitivanja pouzdanosti njene primene.

Jedno od "najsvežijih" je sprovedeno u okviru Odseka za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice Valensija u Španiji. Naime, oni su upoređivali rezultate 3D Color Dopller ultrazvučnog Hy-Co-Sy nalaza sa nalazima laparoskopski praćene hrompertubacije (pod kontrolom optičkih instrumenata uvedenih u trbušnu duplju pacijentkinje, prati se prolaznost bojenog kontrasta, koji je plasiran kroz cerviks - grlić pacijentkinje, pri čemu je neophodno naglasiti  da se laparoskopija radi nakon uvođenja pacijentkinje u opštu anesteziju). U toku istraživanja je utvrđeno da je pouzdanost 3D procene kavuma (materične šupljine) i tuba (jajovoda) - 96,6 odsto u odnosu na laparoskopski načinjenu procenu. Potom je Color Dopller procena kompetentnosti tuba pokazala 95,4 odsto pouzdanosti u poređenju sa laparoskopskom procenom.

Nakon ovakvih egzaktnih parametara, odnosno proverljivih naučnih istina, kao zaključak se nameće da je transvaginalna 3D Color Dopller analiza kavuma i Fallopijevih tuba (jajovoda), tj. Hy-Co-Sy procedura - moderan i suveren metod.

Povezane vesti

Prema navodima španskih kolega, akcenat je na poštedi pacijentkinja - pre svega od bespotrebnog zračenja, kao i izlaganja jodnom kontrastu prilikom  primene zastarele metode HSG (histerosalpingografije). Važno je dodati i da je procedura u toku ispitivanja prohodnosti jajovoda savremenom Hy-Co-Sy metodom mnogo kraća, uz značajno smanjenje nelagodnosti kod pacijentkinja.

Dr Tihomir Mihailović, spec. radiologije

Dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica