Folikul je skup ćelija koji se nalazi u ženskim jajnicima. Svaki folikul oslobađa 1 jajašce tokom svog života. Žene se rađaju sa oko 400.000 folikula. Folikularna studija i trudnoća su usko povezani; folikularna studija se sprovodi kako bi se razumelo da li žena ovulira u to vreme.  Uključuje jednostavnu seriju vaginalnih skeniranja koja pomažu u identifikaciji faze menstrualnog ciklusa u kojoj se žena trenutno nalazi.

Zašto se vrši praćenje folikula?

Folikularne studije su ogromna komponenta tretmana plodnosti, jer su od suštinskog značaja za proveru da li žena reaguje na lečenje. Ako se osoba odlučuje za VTO metod oplodnje, potrebno je i skeniranje folikula. Skeniranje određuje zdravlje i broj jajnih ćelija koje se proizvode u jednom događaju ovulacije, kao i nivo odgovarajućih hormona. Ako nivoi hormona nisu u redu, onda se doza lekova može prilagoditi kako bi se maksimizirale šanse za začeće .

Kako se izvodi ultrazvuk za praćenje folikula?

Metoda kojom se vrši postupak praćenja folikula naziva se ultrazvučno skeniranje. Folikuli jajnika se pregledaju i slikaju se unutrašnji organi ubacivanjem malih plastičnih sondi u vaginu. Proces sprovode lekari ginekolozi. Ove sonde emituju zvučne talase na ultrazvučnim frekvencijama, pomoću kojih se snimaju slike. Sonograf će moći tačno da predvidi vreme kada će se jajna ćelija osloboditi, na osnovu toga kako su se zidovi materice zadebljali. Stoga, možete planirati svoje napore da zatrudnite kako biste maksimizirali svoje šanse. Proces folikularnog proučavanja je zato, od velike koristi ako pokušavate da imate dete.

Ko treba da uradi skeniranje folikula?

Ova procedura skeniranja se preporučuje parovima koji pokušavaju da zatrudne, posebno ako nisu uspeli nakon višemesečnih pokušaja. Proces praćenja je takođe koristan za:

  • Žene koje ne znaju kada ovuliraju, čak i nakon što su neko vreme koristile komplete za predviđanje
  • Žene koje su imale nesrećne pobačaje u ranim fazama trudnoće, jer im ovi pregledi mogu pomoći da shvate zašto je do toga došlo
  • Žene koje su uzimale lekove da indukuju proces ovulacije ili lekove za borbu protiv drugih problema zasnovanih na začeću

Koliko dugo traje skeniranje folikularnog praćenja?

Sam proces skeniranja traje manje od četvrt sata. Ceo proces traje manje od deset minuta ako sarađujete sa svojim lekarom.

Koliko skeniranja se obavlja u jednom ciklusu?

Uobičajeno je da se uradi četiri do šest skeniranja tokom ciklusa, kako bi se bolje utvrdilo kada će doći do ovulacije . Inicijalno skeniranje se zove osnovno skeniranje i pomaže doktoru da sa velikom sigurnošću razume početnu fazu folikula. Od tada, lekar zakazuje skeniranje u najbolje vreme kako bi pratio razvoj folikula materice. Unutrašnja sluznica materice i rast folikula se proveravaju tokom svakog skeniranja, i konačno, lekar dobija jasnu predstavu o tome kada će žena imati ovulaciju. Ova skeniranja mogu biti obavljena u roku od jedanaest dana tokom ciklusa žene.

Šta se još može otkriti ovim skeniranjem?

Iako je odličan alat za parove koji žele da imaju bebu, skeniranje može da utvrdi i neke druge probleme koji mogu biti osnovni uzrok zašto ne možete da zatrudnite.

  • Koristeći skeniranje, lekar će moći da identifikuje folikule koji ne rastu pravilno i pucaju u ranoj fazi.
  • Skeniranje takođe otkriva da li folikuli uopšte ne rastu ili ne pucaju u pravo vreme da bi omogućili oplodnju jajašceta.
  • Koristeći skeniranje, lekar može da proveri da li se suočavate sa nekim od ovih stanja i da vam pomogne da ispravite ili sprečite njihovo pojavljivanje.

Postoje li neželjeni efekti folikularnog ultrazvučnog skeniranja?

Nema fizičkih neželjenih efekata koji vam se mogu javiti kao rezultat ovog skeniranja, ali to može biti teško iskušenje za parove. Većina parova kojima je propisan ovaj proces bi se trudili da rade na bebi nekoliko meseci, tako da ovi skenovi mogu da izazovu probleme sa se**ualnom kompatibilnošću među njima – što na kraju skoro vodi do bračne disharmonije. Dok lekar prolazi kroz folikularnu studiju i šanse za trudnoću u određenim trenucima, oni će vam reći tačno vreme vaše ovulacije. Ovo može dovesti do toga da žena želi da ima se** samo tokom tog perioda ovulacije, što može da poremeti libido njenog partnera. Muškarci su možda mišljenja da je redovan seks rešenje kako se muž u ovom procesu začeća ne bi sveo na posao običnog davaoca spe**e. Stoga, ako ćete ići na folikularno praćenje veličine jajašceta da biste zatrudneli, morate osigurati da ne izgubite iz vida ono što pokušavate da postignete – bebu – i da se ne izgubite u izmaglici praćenja jajnih ćelija, perioda ovulacije i folikula u procesu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore