Priprema za začeće podrazumeva da dodatno brinemo o zdravlju i stanju našeg tela kako bi se stvorili povoljni uslovi za začeće. Prema statistikama, u 50% slučajeva neplodnost je uzrokovana određenim poremećajima muškog reproduktivnog sistema, tako da oba buduća roditelja moraju da prođu temeljne preglede u fazi pripreme za trudnoću. Pored toga, da biste povećali šanse za uspešno začeće, potrebno je unapred promeniti način života i počnete da se pridržavate određenih preporuka.

Evo koje testove muškarac treba da obavi ako planirate trudnoću:

Medicinska strana:

1. Spermogram sa MAP testom
Spermogram je osnovna analiza koja vam omogućava da sveobuhvatno procenite svojstva ejakulata i otkrijete poremećaje u procesu spermatogeneze (formiranje i razvoj zametnih ćelija). Hajde da razjasnimo koje najvažnije indikatore uzima u obzir lekar i koje su normalne granice za svaki od njih:

  • ukupna zapremina dobijenog ejakulata
  • ukupan broj spermatozoida i njihova koncentracija u 1 ml ejakulata
  • procenat pokretnih spermatozoida.

Rezultati se, kao što je navedeno, procenjuju prema nekoliko parametara, uključujući motilitet (pokretljivost), morfologiju (oblik) i koncentraciju. Uobičajeni rezultati spermograma mogu biti:

  • Broj spermatozoida: > 15 miliona po mililitru
  • Motilnost: > 40% pokretljivih spermatozoida
  • Morfologija: > 4% normalnih oblika
  • Koncentracija: > 40 miliona po mililitru

Rezultati spermograma mogu se koristiti za dijagnostickovanje plodnosti kod muškarca. U slučaju da rezultati pokazuju da koncentracija, pokretljivost i morfologija spermatozoida nisu u normalnim granicama, može se postaviti dijagnoza neplodnosti. Ovi podaci su takođe važni za određivanje uzroka neplodnosti i odabir najboljeg tretmana.

2. Ostali testovi

Test krvi na prisustvo urogenitalnih infekcija (chlamidia trachomatis, ureaplasma urealiticum, micoplasma genitalium, micoplasma hominis, CMV, herpes tip 1 i 2, gonoreja i infekcija neisseria gonoreja...);

Test krvi za nivoe hormona (testosteron, prolaktin, TSH, LH, FSH, estradiol, SHBG).

3. Posete specijalistima

Muškarac treba da se zakaže pregled kod urologa koji će postaviti potrebna pitanja, pregledati penis, skrotalne organe i prostatu, a zatim odrediti obim daljeg pregleda. Pored toga, možda ćete morati da konsultujete endokrinologa ili kardiologa.

4. Ultrazvučni pregledi

Najčešće, da bi se procenilo stanje reproduktivnog sistema, potrebno je dodatno uraditi ultrazvuk skrotuma i testisa, TRUS (transrektalni ultrazvuk) prostate, uzeti testove za lipidni spektar (određivanje stanja metabolizma masti u telu) , izvršiti mikroskopski pregled i kultivisati sekret prostate na oportunističke mikrobe osetljive na antibiotike.

5. Pravi vitamini

U konsultaciji sa lekarom, muškarac može dobiti odgovarajuće vitamine i terapiju. Često se preporučuje uzimanje folne kiseline. Mnogi ljudi znaju da se ovaj vitamin prepisuje budućim majkama, ali ne shvataju da pomaže u poboljšanju kvaliteta sperme, povećavajući šanse za trudnoću i smanjujući rizik od razvoja hromozomskih abnormalnosti kod fetusa.

Takođe, da bi se povećala sposobnost ejakulata, lekar može preporučiti vitaminske komplekse koji sadrže selen, cink, taurin, vitamine B i askorbinsku kiselinu, aminokiselinu L-Arginine. Važno je da ne uzimate suplemente na svoju ruku, već isključivo u konsultaciji sa lekarom.

Korekcija životnog stila

1. Odbacite loše navike (ili ih barem svedite na minimum)
Ovo se odnosi i na cigarete i na alkohol. Inače, iz nekog razloga mnogi misle da se ova preporuka ne odnosi na ispijanje piva, smatrajući da je ovo piće apsolutno bezopasno, ali ovo je zabluda. Mora se imati na umu da pivo sadrži fitoestrogene, koji su po strukturi slični ženskim polnim hormonima. Ako muškarac preteruje u konzumaciji piva, smanjuje se procenat androgena u organizmu, što može da izazove seksualnu disfunkciju i razvoj neplodnosti.

2. Minimizirajte emocionalno preopterećenje
Stres je veoma teško izbeći, ali je ipak preporučljivo pokušati, jer negativno utiče na kvalitet sperme. Pokušajte da dovoljno spavate i više se odmarate.

3. Izbegavajte brzu hranu, šećer i masnu hranu
Tokom faze pre začeća, vaša ishrana treba da se sastoji od hrane bogate proteinima (uključujući ribu i morske plodove), kao i svakodnevno prisustvo voća i povrća.

4. Bavite se sportom
Sada vam je posebno važna umerena fizička aktivnost. I sedentarni način života i intenzivan proces treninga ne doprinose poboljšanju kvaliteta sperme.

Povećanje temperature u području testisa izaziva inhibiciju procesa spermatogeneze, pa izbegavajte neko vreme da posećujete parna kupatila i saune, a takođe ne nosite usko donje rublje i pantalone kako biste obezbedili slobodan položaj skrotuma.

Trebalo bi da počnete da se pridržavate preporuka koje se odnose na promenu načina života i normalizaciju ishrane najmanje tri meseca pre očekivanog datuma začeća.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"ZBOG OVIH LOŠIH NAVIKA, VAŠ SEKSUALNI ŽIVOT I PLODNOST SU UGROŽENI!" Stanišić otkrila koja hrana može da vam pomogne (VIDEO) Kurir televizija