Unos folne kiseline je važna za svakoga, a naročito za žene u reproduktivnom dobu, da pomogne zdrav razvoj bebe tokom cele trudnoće.

Folna kiselina smanjuje rizik od bolesti nerava koji utiču na bebin mozak i kičmu. Folna kiselina takođe može smanjiti rizik od preeklampsije i ranog porođaja. Sve žene koje planiraju da zatrudne se podstiču da uzimaju folnu kiselinu I da im to postane svakodnevna navika, bez obzira da li planiraju trudnoću ili ne, jer nisu sve bebe planirane! Svakodnevno uzimanje suplementa folne kiseline je najbolji način da se smanji rizik od rođenja bebe sa defektom neuralne cevi I mozga.

Folna kiselina je iz porodice vitamina B (tačnije vitamin B9) i neophodna je bebama da formiraju zdravu neuralnu cev. Neuralna cev je sastavni deo mozga i kičmene moždine. Imperativ je da se neuralna cev razvija zdravo i da se potpuno zatvori kako bi se izbegli defekti neuralne cevi kao što je spina bifida kod nerođenih beba.

U idealnom slučaju, trebalo bi da počnete da uzimate suplement folne kiseline oko tri meseca pre začeća i da nastavite da ga uzimate dok ne dostignete prvih 12 nedelja trudnoće. Zbog toga lekari preporučuju da sve žene u reproduktivnom dobu svakodnevno uzimaju suplemente folne kiseline kako bi se pripremile za trudnoću, kako planiranu, tako i neplaniranu.
Ako ste već propustili taj vremenski okvir, nemojte paničiti. Iako možda niste uzimali suplemente, takođe ćete pronaći folnu kiselinu u svakodnevnoj ishrani. U zdravoj ishrani, moguće je jesti dovoljno hrane bogate folnom kiselinom da bi se sprečili defekti neuralne cevi.

Preporučena dnevna doza folne kiseline za ženu u reproduktivnom periodu je 400 mikrograma. Ako niste uzimali folnu kiselinu pre trudnoće, važno je zapamtiti da će većina žena konzumirati dovoljno folne kiseline da spreči defekte neuralne cevi, a da to nisu ni svesni. Međutim, ako ste zabrinuti, trebalo bi da se obratite lekaru. Prirodni izvori folne kiseline su spanać, kelj, zelena repa, zeleni senf, špargla, brokoli, agrumi, papaja, pomorandže, grejp, jagode, maline, sočivo, pasilj, leblebije, grašak, prokelj, suncokret, kikiriki, laneno seme, badem, karfiol, cvekla, celrer, kukuruz.

BONUS VIDEO

ČUDO KOJE SE DOGAĐA JEDNOM U 700.000 TRUDNOĆA, DESILO SE U LESKOVCU! Jelica je za 4 godine rodila dva para blizanca, istog pola Kurir televizija


Izvor: Yumama