Sterilitet ili neplodnost je stanje koje karakteriše izostanak trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnih nezaštićenih odnosa. Za mnoge parove, ostvarenje roditeljstva ne dešava se uvek brzo i jednostavno, u skladu sa očekivanjima. Skoro svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa dobijanjem potomstva, dok svaki 12. par nikada ne ostvari svoju želju za roditeljstvom. Zato je veoma važno pomoć stručnjaka potražiti na vreme.

"Postizanje trudnoće je veoma složena procedura. Razloga koji mogu da dovedu do problema da žena ostane u drugom stanju je previše. Problem kod žena može biti u materici, jajnicima ili jajovodima. Svakako najčešći razlog jeste starost žene koja utiče na smanjenu funkciju jajnika i jajne ćelije koje kod starijih žena nose sa sobom anomalije. Iako je muški sterilitet u drugom planu, ni njega nikako ne treba potcenjivati zato što raste broj muškaraca sa azospermijom. Najčešći problem kod muškaraca je smanjen broj spermatozoida ili loša pokretljivost ili nepostojanje spermatozoida u spermogramu", kaže dr Kiriakidis Mihalis.

Svi parovi koji žele da se ostvare u ulozi roditelja mogu da zakažu besplatni susret i savetovanje u subotu i nedelju, 22. i 23. aprila 2023. godine. Tim stručnjaka klinike iz Soluna, jedne od najsavremenijih ustanova za vantelesnu oplodnju u Evropi, u tom periodu boraviće u Beogradu. Tim stručnjaka koji će odgovoriti na pitanja koja najviše interesuju buduće roditelje,  čine  dr Mihalis Kiriakidis, MD, M.Sc. ginekolog specijalista za asistiranu humanu reprodukciju, i Dimitris Michalakis, MD, M.Sc. ginekolog specijalista za asistiranu reprodukciju

Specijalisti će obavljati besplatne konsultacije sa parovima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja i biće na raspolaganju za sva pitanja zainteresovanih. Zainteresovani pojedinci i parovi mogu da zakažu besplatno savetovanje i obezbede svoj termin sa timom klinike putem OVOG linka.