Ukoliko niste planirali trudnoću, a na testu vidite plus ili dve linije, moguće je da ćete biti iznenađeni i da će vam zastati dah. Kako dolazi do iznenadne i "slučajne trudnoće? Mnoge greške sa kontracepcijom, priče o plodnosti i neprovereni saveti baka mogu dovesti do trudnoće kada se niste nadali.

Evo kojih 6 stvari znaju mame koje su "slučajno" ostale trudne:

1.Možete zatrudneti dok dojite
Tokom dojenja žena će otežano zatrudneti sko u roku od šest meseci od porođaja, nije imala menstrualni ciklus i beba se hrani samo majčinim mlekom. Dojenje nije vid kontracepcije, pa se može desiti da žena ostane u drugom stanju čak i kada doji bebu. Majka koja doji takođe treba da koristi kontracepciju ako želi da izbegne trudnoću.

2. Možete zatrudneti i ako nisu plodni dani
Mitovi poput ovih najverovatnije nastaju zbog nerazumevanja menstrualnog ciklusa. Postoje četiri glavna hormona koja stimulišu ili regulišu aktivnost ćelija:

  • Folikulostimulišući hormon
  • Luteinizirajući һormon
  • Estrogen
  • Progesteron

Delikatna ravnoteža ovih hormona reguliše oslobađanje jajne ćelije (ovulacija) i ako jajna ćelija nije oplođena - menstruaciju. Dok je ženski ciklus u većini slučajeva manje-više redovan, ova ravnoteža hormona može biti poremećena raznim faktorima, uključujući godine, stres i lekove. Stoga, precizno određivanje vremena ovulacije i predviđanje bilo kakvih "sigurnih" dana može biti teško.

3. Neću zatrudneti ako se moj partner povuče pre nego što ejakulira
Prekidanje odnosa pre nego što muškarac ejakulira, poznato kao "povlačenje", nije efikasan metod kontracepcije. Neki ejakulat (semena tečnost) može da se oslobodi pre nego što muškarac zaista počne da doživljava vrhunac. Pored toga, neki muškarci možda nemaju snagu volje ili ne mogu da se povuku na vreme. Ovo nije pouzdan vid kontracepcije.

4. Možete da zatrudnite ako imate odnose tokom menstruacije
Malo je verovatno da ćete zatrudneti, ali nije nemoguće. Plodni ste oko vremena ovulacije, ali zbog životnog veka sperme, ili ako imate kratak ciklus, mogli biste da ovulirate odmah nakon menstruacije. Dakle, mogli biste biti plodni veoma rano u ciklusu, možda čak i kada još krvarite.

5. "Zaboravila sam da popijem kontraceptivnu pilulu ili sa pravila pauzu između dva pakovanja" - možete da zatrudnite
Jedan od načina na koji pilula deluje jeste da spreči ovulaciju. Ako zaboravite da uzmete neku od tableta, efikasnost pilule kao kontraceptiva će biti smanjena.

6. "Neću zatrudnjeti ako se ispiram/tuširam/mokrim nakon seksa" - ovo je mit i ne može vas sprečiti da zatrudnite
Ispiranje nije efikasan metod kontracepcije. Nakon ejakulacije, spermatozoidi ulaze u grlić materice i van domašaja bilo kakve tečnosti ili rastvora za ispiranje.

Izvor: Yumama