Vantelesna oplodnja putem donora spermatozoida prvi put je ostvarena u Srbiji, kažu iz Narodnog fronta.

Dosadašnje trudnoće putem doniranih reproduktivnih ćelija bile su urađene putem doniranih jajnih ćelija, a ovo je prva putem donora spermatozoida, kažu iz Narodnog fronta, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Vantelesna oplodnja reproduktivnim materijalom koji se u Srbiju uvozi počela je u decembru, a za sve parove koji se odluče na taj koraj i ispunjavaju uslove, troškove snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Donora za vantelesnu oplodnju parovi mogu da izaberu, a za to postoje čak tri načina. Bukvalno, imate izbor da razmislite o građi deteta, boji očiju, boji kose...

Trudnoća, vantelesna oplodnja
Shutterstock Vantelesna oplodnja

Podsetimo, najnovija odluka o vantelesnoj oplodnji u Srbiji je da i žene koje nemaju partnera mogu da ostvare materinstvo, ali i da je granica do 51. godine starost.

Takođe, ono što je sjajna vest u našoj zemlji jeste i da onkološki pacijenti imaju pravo da zamrznu reproduktivni materijal o trošku države. Time će im se omogućiti očuvanje plodnosti i realizacija roditeljstva posle završetka onkološkog lečenja, s obzirom da nakon lečenja malignih bolesti često dolazi do narušavanja plodnosti i muškaraca i žena.

(Yumama)