Država se odlučla na još jedan veliki korak kada je u pitanju pomoć oko vantelesne oplodnje. Naime, Republički fond Srbije za zdravstveno osiguranje će na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obolelim od malignih bolesti omogućiti zamrzavanje reproduktivnog materijala (jajne ćelije, spermatozoidi, embrioni).

Na ovaj način onkološki pacijenti moći će pre početka lečenja da zamrznu reproduktivni materijal. Time će im se  omogućiti očuvanje plodnosti i realizacija roditeljstva posle završetka onkološkog lečenja, s obzirom da nakon lečenja malignih bolesti često dolazi do narušavanja plodnosti i muškaraca i žena.

O uslovima je za TV Prvu govorila Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesorka dr Sanja Radojević Škodrić.

Vantelesna oplodnja, par, doktor
Shutterstock Bračni par na pregledu

"Većina mladih, u periodu od 20 do 30 godina suočava se sa malignim bolestima. Država je htela i njima da omogući šansu da se ostvare kao roditelji, a ovim postupkom je to i uradila. Takođe, u poslednjih nekoliko godina smo proširili prava u domenu vantelesne oplodnje", rekla je direktorka fonda i naglasila da pravo na prijavu imaju žene do četrdeset godina i muškarci do pedeset.

Prema njenim rečima, zamrzavanje reproduktivnog materijala za onkološke pacijente počeće od februara meseca.

(Yumama)

Republički fond Srbije za zdravstveno osiguranje će na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja do kraja ove godine obolelim od malignih bolesti omogućiti zamrzavanje reproduktivnog materijala (jajne ćelije, spermatozoidi, embrioni)