Začeće je složen proces, a na njegov uspeh utiču brojne stvari. Jedna od njih je definitivno ishrana, a u nju treba uključiti namirnice koje sadrže supstance koje su posebno korisne za reproduktivno zdravlje.

Stručnjaci tvrde da neka hrana može da poveća plodnost muškarca, druga kod žena, a sada vam donosimo namirnice za koje tvrde da povećavaju plodnost kod oba pola jednako.

Spanać i kelj

Ova zelena lisnata povrća šampioni su gvožđa, folne kiseline i vitamina C. Pokazalo se da svaka od ovih supstanci povećava plodnost žena, odnosno njenu sposobnost začeća.

Verovatnoća da će žena koja ima nedostatak gvožđa da zatrudni je za 60 odsto manja nego kod žena sa normalnim nivoom ovog elementa, pokazala su istraživanja. Muškarcima je takođe potreban vitamin C jer je antioksidant i štiti zametne ćelije od oštećenja, čime se poboljšava kvalitet sperme.

Brazilski orah

Bogati su proteinima i selenom, što je odlično za reproduktivno zdravlje. Selen pomaže u sazrevanju folikula jajnika i štiti jajnik od oštećenja slobodnih radikala.

Nedostatak selena može da izazove i komplikacije u trudnoći, pobačaj, a može i da preti fetusu, povećavajući rizik od problema sa razvojem nervnog i imunog sistema.

Orašasti plodovi, badem, pistaći, orasi
Shutterstock Orašasti plodovi

Piletina i ćuretina

Belo meso, kao i crveno meso, dobar su izvor selena, ali ne sadrže zasićene masti i holesterol koji su štetni za reprodukciju. Kao što je jedno istraživanje pokazalo, muškarci koji su jeli puno crvenog mesa, kobasica i šunke, imali su smanjenu plodnost. A za one muškarce koji su često jeli piletinu, verovatnoća za začeće povećavala se za 13 odsto.

Paradajz

Likopen, biološko aktivno organsko jedinjenje koje paradajzu daje crvenu boju, veoma je blagotvorno za muškarce jer poboljšava kvalitet sperme. Spermatozoidi se povećavaju i brže se kreću kroz ženski reproduktivni trakt.

Kod žena, likopen sprečava razvoj endometrioze, bolesti u kojoj ćelije endometrijuma materice počinju da se šire na druge delove tela. Endometrioza može da dovede do neplodnosti.

Kečap, paradajz sos
Shutterstock Paradajz sos

Avokado

Avokado je bogat folnom kiselinom, vitaminom A, kalijumom i magnezijumom. Nedostatak svih ovih supstanci u organizmu dovodi do muške i ženske neplodnosti, pokazala su istraživanja. Dakle, nedostatak vitamina A smanjuje šansu za začeće kod žena. Pored toga, veoma je važan i za proizvodnju sperme i zdravlje muških genitalija.

Nedostatak kalijuma takođe je povezan sa neplodnošću kod muškaraca jer on igra ključnu ulogu u proizvodnji semene tečnosti. Kod žena, nedostatak kalijuma može da doprinese stvaranju benignih tumora u jajnicima. Nedostatak magnezijuma takođe doprinosi ženskoj neplodnosti, iako razlozi za to još nisu potpuno razrešeni.

Jaja

Žumance je bogato gvožđem, cinkom, folnom kiselinom i vitaminom A, što je sve dobro za reproduktivni sistem.

Jaja
Shutterstock Jaja u posudi

Seme bundeve

Seme bundeve je pravo skladište vitamina i minerala neophodnih za normalnu plodnost, ali najvažniji među njima je cink. Ovaj hemijski element je ključna komponenta zdrave ishrane, neophodna za imuni sistem i metabolizam. Takođe je veoma važno za plodnost, kako za mušku, tako i za žensku.

Visok nivo cinka takođe doprinosi dobrom kvalitetu sperme. Seme bundeve sadrži i omega-3 masne kiseline koje takođe doprinose povećanju plodnosti kod žena.

Losos

Ova riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, selena i vitamina D. Svi oni igraju važnu ulogu u muškoj i ženskoj plodnosti, poboljšavaju pokretljivost spermatozoida i stimulišu ovulaciju.

(Yumama/Deti)