Doneli ste odluku da želite bebu sada ide onaj "teži" deo da se to desi. Da ne bi prizivali sreću, i koristili razne mantre, postoji mnogo praktičnih saveta koje vi i vaš partner možete da uradite kako bi zatrudneli lakše - a neki od njih su iznenađujuće jednostavni. Zapamtite nijedna strategija ne može da garantuje uspeh, ali ovih devet stručnih saveta mogu mnogo povećati šansu da dođete do krajnjeg cilja.

Recite zbogom kontracepciji

Da li koristite pilule, injekcije ili flastere nije bitno sada to treba da odbacite i zaboravite.Što pre prestanete to će vam se hormoni brže vratiti u balans. Pre svaga razgovarajte sa vašim ginekologom o najboljem trenutku kada da prestanete sa korišćenjem kontarcepcije. Generalno, tri meseca je poželjno vreme za ženu da prestane, kako bi se vaš reproduktivni sistem oporavio.

Prvo pregled pa tek odluka

Pregledom od glave do pete se može otkriti da li postoje možda neka "skrivena" hronična stanja koja ometaju začeće, kao što su poremećaj štitne žlezde, ciste na jajnicima ili da identifikujete neke probleme sa plodnošću. Kada saznate da je sve uredu, pređite na "posao".

Vežbajte mudro

U zdravom telu zdrav duh, treba da vas prati i kada budete želele da zatrudnite, ali budite obazrive i nemojte preterivati. Energične vežbe kao aerobik i trčanje mogu poremetiti planove za vašu trudnoću.Da bi pronašle ravnotežu između previše napornog i blagog vežbanja, razgovarajte sa vašim doktorom. U međuvremenu smanjite tempo.

Ishrana je ključna

Ako do sada niste vodili računa šta jedete, sada je važno da vi i vaš partner obratite pažnju na ishranu. Zdrava hrana ne samo da podstiče plodnost, već kasnije mnogo utiče na zdravlje razvoja bebe u stomaku. Zdrave masti su idealne za vašeg partnera jer povećavaju pokretljivost spermatozoida, zato jedite što više ribe, lisnatog povrća i oraha.

Uzmite prenatalne vitamine

Dokazano je da oni pomažu ženama da zatrudne brže, a kasnije smanjuju rizik od prevremenog rađanja bebe i pomaže u njenom razvoju.

Kako da zatrudnim lakše
Foto: Shutterstock Ishrana

Povećajte unos mlečnih proizvoda i gvožđa

Istraživanja su pokazala da jedna šolja punomasnog mleka ili porcija sira mogu poboljšati vašu ovulaciju, isto to postižete i unosom namirnica bogatih gvožđem.

Rešite se loših navika i smanjite unos kofeina

Dakle ako želite da zatrudnite ograničite unos kofeina na dve šoljice dnevno, o štetnosti duvana i alkohola ne treba puno pričati jer sve studije pokazuju da su oni veliki "nepijatelji" procesu pravljenja bebe, pa i kasnije u trudnoći.

Oslobodite se svakog vida stresa

Ovo sigurno stalno slušate i mislte da je nemoguće isključiti se iz svakodnevnice koja stalno stvara neku napetost. Ali sada je važno da što manje brinete, da se ne opterećujete puno da li ćete zatrudneti i kada. Uživajte sa partnerom i radite stvari koje vas opuštaju.

Spavajte, spavajte, spavajte

Idealni razlog da sada više spavate, možda je to nemoguće zbog obaveza, ali nađite slobodno vreme da se odmorite jer vam je to sada preko potrebno.

(Yumama)