Žene često misle da je problem u njima ukoliko ne mogu da zatrudne, ali treba da znate da dete dobija polovinu gena od vas i polovinu od vašeg partnera, tako da je odgovornost i muškarca i žene jednaka.

Nekoliko stvari utiče na broj i kvalitet sperme, a spavanje, je od vitalnog značaja za oba pola. Prema danskom istraživanju, muškarci koji žele da postanu očevi, trebalo bi da spavaju pre 22.30 sati. Oko 8 sati sna bi bilo idealno za zdravu spermu.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su spavali pre 22.30 sati imali četiri puta veću verovatnoću da će imati zdravu spermu od muškaraca koji su na spavanje odlazili nakon tog vremena. Istraživači su takođe otkrili da su muškarci koji su spavali osam sati imali zdraviju spermu od muškaraca koji su imali sedam ili manje sati sna, bezobzira u koje vreme odlaze u krevet. Muškarci koji su spavali manje od sedam sati noću, imali su šest puta veću verovatnoću da imaju spermu lošijeg kvaliteta.

Par, ljubav, seks
Shutterstock Ljubavni par

Ovo nije prvi put da su stručnjaci povezali spavanje i kvalitet sperme. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je slične rezultate: muškarci koji su ostajali budni do ponoći imali su nizak broj spermatozoida, a sperma nije dugo trajala u ženskom reproduktivnom sistemu.

Nedovoljno spavanja utiče na metabolizam, što može negativno uticati i na kvalitet sperme. Takođe je vezan i za smanjenu seksualnu želju, što rezultira manjim brojem seksualnih odnosa.

(Yumama)