Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAN KOD MUŠKARACA UTIČE NA PLODNOST: Ako želite da budete tata, ovo je vreme kada najkasnije treba da idete na spavanje

Autor Radmila Ilić

Spavanje utiče na mušku plodnost, a evo do kakvih saznanja su istraživači došli.

 Par, muškarac, žena, ljubav Izvor: Shutterstock

Žene često misle da je problem u njima ukoliko ne mogu da zatrudne, ali treba da znate da dete dobija polovinu gena od vas i polovinu od vašeg partnera, tako da je odgovornost i muškarca i žene jednaka.

Nekoliko stvari utiče na broj i kvalitet sperme, a spavanje, je od vitalnog značaja za oba pola. Prema danskom istraživanju, muškarci koji žele da postanu očevi, trebalo bi da spavaju pre 22.30 sati. Oko 8 sati sna bi bilo idealno za zdravu spermu.

Možda će vas zanimati

Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su spavali pre 22.30 sati imali četiri puta veću verovatnoću da će imati zdravu spermu od muškaraca koji su na spavanje odlazili nakon tog vremena. Istraživači su takođe otkrili da su muškarci koji su spavali osam sati imali zdraviju spermu od muškaraca koji su imali sedam ili manje sati sna, bezobzira u koje vreme odlaze u krevet. Muškarci koji su spavali manje od sedam sati noću, imali su šest puta veću verovatnoću da imaju spermu lošijeg kvaliteta.

 Par, ljubav, seks
Ljubavni par
Izvor: Shutterstock

Ovo nije prvi put da su stručnjaci povezali spavanje i kvalitet sperme. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je slične rezultate: muškarci koji su ostajali budni do ponoći imali su nizak broj spermatozoida, a sperma nije dugo trajala u ženskom reproduktivnom sistemu.

Nedovoljno spavanja utiče na metabolizam, što može negativno uticati i na kvalitet sperme. Takođe je vezan i za smanjenu seksualnu želju, što rezultira manjim brojem seksualnih odnosa.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica