Žena koja želi da se ostvari u ulozi majke ali ima problem sa plodnošću, potrudiće se na sve načine da podstakne svoje telo kako bi na prirodni način začela. Jedan od načina koji je mnogima pomogao jeste aromaterapija.

U pitanju je lečenje uz pomoć eteričnih ulja. To su zapravo koncentrisane tečnosti koje sadrže isparljiva jedinjenja iz biljaka. Postoje dva mehanizma koja objašnjavaju njihov efekat. Jedan je da utiče na mozak putem čula mirisa, dok je drugi farmakološki efekat.

Prema mišljenju nekih stručnjaka aromaterapija ne leči plodnost ali može da pomogne telu da prirodnim putem izleči i poboljša imuni sistem, što samim tim može uticati pozitivno i na plodnost.

Eterično ulje, žena
Shutterstock Eterično ulje poboljšava plodnost

Koja ulja da izaberem za poboljšanje plodnosti i kako da ga koristim?

Možete koristiti nemačku kamilicu, geranijum, ružino ulje, majoran, lavandu i jasmin. Aromaterapiju možete sprovoditi na dva načina, preko direktnog udisanja arome pomoću aroma lampi, kao i na masažama i u kupkama. Ukoliko se odlučite za kupke, savet je da nikada ne koristite čista ulja - pre nego što ih stavite u kadu. Trebalo bi da pomešajte deset do 15 kapi eteričnog ulja sa kašikom punom kisele pavlake ili mleka. Kada ih stavljate u aroma lampu ili prečistač vazduha, pomešajte ih sa vodom.

Važno je naglasiti da izbegavate korišćenje određenih ulja, ukoliko zatrudnite, jer postoji veća šansa od pobačaja. Nemačka kamilica, majoran, ružino ulje, lavanda i slatki morač spadaju u ovu grupu biljaka.

(Yumama)