Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić otkrila je sjajne vesti za sve parove koji se bore za potomstvo!

Ona je otkrila da je Srbija po obimu prava sada prva zemlja u Evropi, a neka od njih su i neograničeni pokušaj vantelesnih oplodnja za prvo dete i povećan broj pokušaja za drugo dete.

"Država je već obezbedila neograničeni broj vantelesnih oplodnja za prvo dete, a danas imamo vest koja će obradovati mnoge. Starosna granica do sada je bila 43 godine i za prvo i za drugo dete, a prošle nedelje RFZO doneo je odluku da se granica proširi na 45, kako za prvo, tako i za drugo dete", rekla je Sanja gostujući u Jutanjem programu Prva TV, i dodala koja su to prava sve proširena u poslednje dve godine:

"Pored proširenja starosne granice, tu su i neograničen broj kako stimulisanih, tako i zamrznutih embriona za prvo dete, povećan broj za drugo dete, neograničen broj zamrzavanja kako za prvo, tako i za drugo dete. Dakle, koliko god se dobije, toliko će moći o trošku države da se zamrzne. I jedno od prava jeste da kod muškarca koji ima azospermiju, koji iz raznih razloga ne mogu da imaju decu, ukoliko na vreme zamrznu, iz tog materijala će moći da apliciraju o trošku države za vantelesnu oplodnju. Pored proširenja obima prava, povećavamo i kapacitete zdravstvenih ustanova. Ove godine imamo dve klinike više u odnosu na prošlu godinu, sklopili smo ugovor sa 6 državnih i 13 privatnih", rekla je direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić
Printskrin TV PRVA Sanja Radojević Škodrić

O svemu ovome progovorila je i jedna porodica koja je uspešno prošla u procesu vantelesne oplodnje, a za svoje potomstvo borili su se 15 godina. Oni su bogatiji za 3 mališana.

"Skoro 15 godina smo se borili za decu. Za nas ništa nije bilo teško jer smo mi to hteli. Ima puno analiza i svega, ali to je normalno i sve to treba da se odradi. Ako nešto kreneš i želiš, treba samo biti pozitivan i podići glavu gore, i ići ka svom cilju", rekla je mama Ana Petraš, i dodala:

"Dva meseca su ranije rođeni, imali su manju kilažu i mesec dana su bili u bolnicu, ali hvala dragom Bogu, potpuno su zdravi."

Ana Petraš
Printskrin TV PRVA Ana Petraš

(Yumama)