Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neplodnost u vreme koronavirusa - 5 stvari koje možete uraditi tokom pandemije

Lečenje neplodnosti i tretmani koji pomažu začeću sada mogu biti odloženi zbog situacije u kojoj se nalazimo. Nemojte očajavati, jer ovaj period pandemije možete iskoristiti na najbolji mogući način - napravite istraživanje, prikupite ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste planirali da ostanete u drugom stanju i da počnete sa tretmanima neplodnosti i pre ove pandemije koja je zadesila ceo svet, sasvim je opravdano da se razočarate zbog toga što morate zastati. Mnogi budući roditelji su se zabrinuli i osetili veoma anksiozno kada je u pitanju problem neplodnosti i globalna pandemija. 

Iako se čini da je ceo svet zastao i napravio pauzu, eksperti se potpuno slažu da je još uvek moguće kretati se unapred kada je u pitanju planiranje porodice. Ovo je odlična prilika da napravite istraživanje, prikupite sve potrebne informacije i odlučite na koji način i u kojim klinikama ćete se posvetiti lečenju problema.

Izdvajamo 5 stvari na koje bi trebalo da se fokusirate kada je u pitanju plodnost i začeće.

1. Virtuelne konsultacije

Proverite da li kliike ili udruženja nude virtuelne konsultacije i preglede. Možete porazgovarati o svojoj istoriji bolesti sa stručnjacima i o svemu što vas očekuje tokom tretmana.

2. Istražite odgovarajuće klinike

Iskoristite ovaj perod da prikupite informacije o svim opcijama koje postoje. Ako nemate preporuku prijatelja ili poznanika, istražite putem interneta i raspitajte se među ljudima koja je najbolja opcija za vas.

Povezane vesti

3. Prikupite osnovne informacije

- Test za praćenje ovulacije

Redovan menstrualni ciklus (između 21 i 35 dana) obično je pokazatelj da žena ima regularnu ovulaciju. Postoje žene koje žele potvrdu tačno kog dana imaju ovulaciju. 

- Test za ispitivanje plodnosti

Ukoliko niste još direktno razgovarali sa svojim lekarom, možete uraditi kućni test koji proverava 5 hormona koji utiču na normalnu funkciju jajnika. Postoje i kućni testovi za proveravanje plodnosti kod muškaraca.

- Proverite koje ste vakcine primili

Obavezno proverite kada ste primili poslednju vakcinu, jer mora proći mesec dana od vakcinacije pre nego što krenete sa začećem. 

- Proverite istoriju bolesti svoje porodice

Uzmite u obzir dijagnoze koje prate vašu porodicu, neplodnost, genetske probleme i slično.

- Genetsko testiranje

Ukoliko vam je ovo preporučeno od strane doktora, razgovarajte sa njim u kojim laboratorijama i kada je najbolje uraditi testove. 

Povezane vesti

4. Proverite finansijski status

Raspitajte se o osiguranju koje imate i planirajte svoj budžet. Proverite koje ćete novčane pogodnosti imati i koliko vam je potrebno za tretmane koji vam slede.

5. Brinite o sveukupnom zdravlju

Najbolji način da započnete svoj put jeste da krenete sa uzimanjem prenatalnih vitamina i da se fokusirate na celokupno zdravlje. Redovno vežbajte, balansirajte svoju ishranu. Jedite dovoljno vlakana, svežeg voća i povrća, žitarica celog zrna i proteina, a smanjite količinu procesuirane hrane. 

Ne zaboravite na najvažnije - svoj um. Meditacija i mir, prihvatanje stanja i okolnosti u kojim se nalazite je od velike važnosti. Fokusirajte se na sadašnjost i trudite se da smanjite stres i nervozu, al ii poboljšate san.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica