Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Samo se opusti i zatrudnećeš': 6 zlatnih saveta kako da se zaista oslobodite stresa i pospešite plodnost

Sve je više istraživanja potvrdilo tezu da stres ima velikog uticaja na neplodnost i probleme sa začećem. Ipak, postoje načini na koje se možemo izboriti sa velikom količinom stresa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko ste puta čuli savet "samo se opusti i trudnoća će se desiti"? U tome zaista ima mnogo istine. Sve više istraživanja pokazalo je da postoji veza između neplodnosti i stresa, anskioznosti, depresije. 

Kao prvo, kada ste pod stresom, ređe imate seksualne odnose sa partnerom. "Pored toga, verovatno zbog stresa više pušite cigarete i pijete alkohol, a oboje ima negativan uticaj na začeće", istakla je dr Alis Domar.

Kod nekih žena, hroničan stres utiče na ovulaciju tako što sprečava slanje signala hipotalamusu, centru koji je odgovoran za regulisanje hormona koji otpuštaju jajne ćelije. Žene koje su konstantno pod stresom mogu imati neregularnu ovulaciju, što znatno umanjuje šansu za izračunavanje plodnih dana. Neka istraživanja pokazala su da stres može uticati i na nivo testosterona i stvaranje spermatozoida kod muškaraca.

Druga istraživanja su, međutim, stres povezala sa drugim aspektima neplodnosti, koji su izvan same ovulacije, poput procesa oplodnje i implantacije u matericu. Studija vršena na Univerzitetu San Dijego u kaliforniji pokazala je da je vantelesna oplodnja imala mnogo manje uspeha kod onih žena koje su bile pod stresom. U Izraelu je urađena studija koja je pokazala da je vantelesna oplodnja efikasnija kod žena koje su bile zabavljane tokom procesa. One koje su pred sobom imale klovna i dugo se i iskreno smejale imale su veće šanse za začeće od drugih. 

Povezane vesti

Da li neplodnost može izazvati stres?

Nemogućnost da zatrudnite u onim momentima kada to zaista želite izaziva veliku količinu stresa, aksioznosti i depresije. Jedna japanska studija pokazala je da je oko 40 posto žena koje imaju problema sa začećem bilo klinički anksiozno ili depresivno pre samog početka tretmana neplodnosti.

"Većina ljudi koji ne mogu da zatrudne u stvari imaju fizički razlog. Međutim, kako vreme prolazi, stres, anksioznost i depresija počnu dodatno da stvaraju problem", dodala je doktorka. Dakle, čak i ako se fizički uzročnik neplodnosti tretira medicinski, sasvim je moguće da visok nivo stresa ipak oteža začeće.

Povezane vesti

Imam stresan posao. Da li to znači da ću imati poteškoće sa zatrudnjivanjem?

Većina studija posmatrala je one žene koje već imaju neki problem, i većinom idu na proces vantelesne oplodnje, te se na ovo ne može dati sasvim siguran odgovor. 

Ipak, treba imati na umu da svi doživljavamo stres, to je prosto deo života. Male su šanse da nekoliko teških dana ili nedelja na poslu može imati značajan uticaj na trudnoću, naročito ukoliko ste sposobni da na kraju radnog dana sav taj stres otklonite i nemate problema sa spavanjem, ishranom i normalnim životom. Telo se dobro prilagođava svakodnevnom stresu tokom vremena, osim nekih velikih situacija, poput smrti bližnjeg, gubitka posla ili preseljenja, što može uticati na promenu menstrualnog ciklusa.

Povezane vesti

Kako da smanjim stres koji je povezan sa neplodnošću?

Sve što vam pomaže da se opustite i umirite, bez obzira da li to bio časopis, pedikir, razgovor sa prijateljima, kupovina, sve vas to vodi u pravom smeru. Pored toga, postoje i neki trikovi koji vam dodatno mogu pomoći da umanjite stres i lakše dođete do začeća.

- Joga

"Ako niste tip koji može da sedi i meditira sat vremena svakog dana, joga bi mogla biti sledeća odlična stvar", rekla je dr Grin. Ona preporučuje hata jogu, u kojoj je fokus na disanju i pokretu, bez direktne koncentracije na meditaciju. Časovi joge ili pak praćenje putem interneta nekoliko puta nedeljno sigurno će imati velikog uticaja na smanjenje hormona stresa, koji utiče na neplodnost. 

- Lezite ranije

Interesantna je činjenica da 80 posto žena ovulira u periodu između ponoći i 8 ujutru, tako da premalo sna i hormonski disbalans mogu imati uticaja na začeće. Spavanje je najbolja stvar za regeneraciju i daje vašem telu šansu da se opusti i oporavi od teškog dana. 

- Seks je važan, ali ne kao 'pravljenje bebe'

Kako stres utiče i na vas i na vašeg partnera, nije neobično da počnete odnose da shvatate kao naučni projekat. Radite to i kada nije ovulacija, prosto iz ljubavi i zabave.

Povezane vesti

- 10 minuta mišićne relaksacije

Ovo uključuje zatezanje i opuštanje svakog dela tela, od glave do pete. Naborajte čelo, pa potom opustite lice na par sekundi. Isto uradite sa nosom, vilicom, i ostatkom tela. "Ovako fizički osećate svoje telo kada je pod pritiskom, nasuprot opuštenosti", objasnila je dr Domar. 

- Pišite dnevnik

Pisanje svojih briga na papir je jedan od najboljih načina da osetite kako imate kontrolu nad svojim problemima. Redovno pisanje dnevnika, makar i svega par minuta dnevno, pomoći će vam da se osećate bolje.

- Razgovarajte sa profesionalcem

Ako pored svega ne možete da obuzdate stres, te se anksioznost, beznadežnost, tuga i slična osećanja samo povećavaju, najbolja odluka je razgovor sa psihologom ili psihijatrom. Ovo će sigurno olakšati osećanja i umanjiti stres, te će i trudnoća mnogo brže doći.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica