Dok žene sa redovnim ciklusima mogu jednostavno pretpostaviti da ovuliraju u isto vreme svakog meseca, to je malo teže za one sa neredovnim menstruacijama. Nije nemoguće da i u takvim slučajevim ordredite sebi kada su vam plodni dani. Ovo su pouzdani načini:

Prvi znak koji treba tražiti je sluz. Ako vam je sekret sluzav i lepljiv vrlo brzo nakon menstrualnog ciklusa, onda verovatno ovulirate.  Sluz, koja se luči zahvaljujući povećanju estrogena, znači da je vaš grlić materice spreman.

Drugi način da utvrdite da li uopšte ovulirate je da svakog jutra pratite svoju temperaturu.Progesteron uzrokuje da se temperatura vašeg tela poveća za pola stepena Celzijusa, što znači da ćete imati veću nego što inače imate.

Test, trudnoća
Shutterstock Test za trudnoću

Ali ova metoda i nije baš najpouzdanija pošto promena temperature ukazuje na to da je jaje već otpušteno, što znači da morate imati polne odnose neposredno pre povećanja da biste postigli oplodnju. Većina žena prati svoju temperaturu i koristi podatke da predvidi kada će ona porasti u narednim mesecima. Ali čak i ako je vaš ciklus malo nepredvidiv, može biti korisno ako pogledate unazad da vidite da li je verovatno da ćete ovulirati i kada.

Takođe možete koristiti komplete za predviđanje ovulacije koji testiraju vaš urin da biste utvrdili kada da imate odnose. Pre ovulacije, žene proizvode navalu luteinizirajućeg hormona (LH) , što izaziva ispuštanje jajne ćelije iz jajnika. Kada traka ukazuje na porast LH, ona će ovulirati tog ili sledećeg dana, zbog toga je ovaj način najpouzdaniji ukoliko imate neredovan ciklus.

(Yumama)