Ukoliko želite i planirate bebu, bilo bi dobro da obratite pažnju na neke svoje životne navike pre začeća. Zdrava ishrana, unos dovoljno tečnosti, redovne fizičke aktivnosti, svakako su zdrave navike koje vam neće škoditi ako planirate bebu. Takođe, stručnjaci sa klinike "Mejo" su izdvojili još nekoliko navika koje možete da uvedete kako biste povećali sebi šanse za začeće.

Pazite na kilažu

Ni premali ni preveliki broj kilograma nisu dobri ako želite da ostanete u drugom stanju jer kilaža može da utiče na ovulaciju. Dakle, dajte sve od sebe da imate zdravu kilažu, bilo da to podrazumeva da treba malo da smršate ili da se ugojite. Ne morate da uvodite nikakve drastične promene – postavite cilj, ali dajte sebi vremena i korak po korak, ispunićete ono što ste naumili.

Smanjite unos kofeina

Ne morate da se odreknete uživanja u šoljici kafe, ako u njoj uživate, samo se potrudite da ograničite količinu. Preporučljivo je da ne unosite više od 200 miligrama kofeina dnevno, ali imajte na umu da kofeina ima i u čaju, čokoladi, nekim gaziranim napicima...

Odmarajte se

I odmor je važan da biste bili optimalnog zdravlja i povećali šanse za začeće. Potrudite se da ležete u krevet na vreme i da dovoljno spavate jer manjak sna može da utiče na hormone, a sada vam je potrebno da oni budu u pravom balansu.

Unosite folnu kiselinu

Folati i folna kiselina važni su za bebin razvoj, naročito za razvoj nerava i mozga. Ovaj deo razvoja se odvija na samom početku trudnoće, zato je važno da i pre trudnoće unosite dovoljnu količinu folne kiseline. Folati se nalaze i u nekoj hrani, poput žitarica, pirinča, pasulja, brokolija, spanaća, jabuka, pomorandži, a o suplementaciji je najbolje da se konsultujete sa lekarom – kada, šta i koliko da unosite.

Rešite se loših navika

Ukoliko pušite cigarete ili konzumirate alkohol, bilo bi dobro da se tih navika rešite pre začeća. Ne postoji količina ni jednog ni drugog koja se smatra bezbednom, zato je najsigurnije da ih uopšte ne unosite.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)