Kada počnete da planirate porodicu, želite trudnoću, a nailazite na neuspehe, suočavate se sa raznim izazovima i teškoćama. Lekari kažu da ovo nije razlog da odustanete i etiketirate sebe kao nekoga ko je "neplodan". Na šta tačno treba obratiti pažnju prilikom planiranja trudnoće i kako povećati svoje šanse za začeće, otkriva akušer-ginekolog Ina Aleksandrovna Mazur za portal Parents.ru.

1. Kako povećati šanse za trudnoću
Prilikom planiranja potrebno je uzeti u obzir mnogo različitih aspekata, uključujući starost potencijalnih roditelja, pošto sposobnost začeća opada sa godinama i kod muškaraca i kod žena. Samo 80% bračnih parova zatrudni tokom prvih 6 meseci redovnih intimnih odnosa.

Ako govorimo o medicinskom konceptu, neplodnost je patologija koju karakteriše nemogućnost trudnoće tokom redovnim intimnim odnosima bez kontracepcije (posle 12 meseci) zbog poremećene reproduktivne funkcije jednog ili oba partnera.

Nažalost, u savremenom svetu postoji mnogo faktora koji negativno utiču na naše telo, što posledično doprinosi poteškoćama sa začećem ili može izazvati neplodnost. Uzroci neplodnosti mogu biti kako organski razlozi koji zahtevaju hiruršku korekciju, tako i funkcionalni razlozi koji se mogu korigovati uz pomoć lekova i drugih vidova lečenja.

Šta god da je razlog neplodnosti, potrebna je konsultacija sa specijalistom koji će preporučiti neophodan pregled. Međutim, postoji niz preporuka koje pacijent može samostalno da prati.

1. Vodite računa o svom mentalnom zdravlju
Pre svega, morate prestati da brinete o nedostatku rezultata. Nepovoljna emocionalna pozadina će samo ometati ovaj proces i smanjiti šanse za začeće. Oslobodite se stresa i uživajte u životu i odnosu sa partnerom: više šetajte zajedno, vežbajte, opuštajte se ili možda idite na putovanje.

2. Pazite na svoju ishranu
Pravilna ishrana i vitamini neće biti suvišni prilikom planiranja trudnoće. Dakle, folna kiselina je potrebna za sprečavanje razvojnih defekata kod fetusa. Pravilno odabrana dijeta sa optimalnim odnosom vitamina, mikroelemenata i masnih kiselina pomoći će ne samo pravilnom formiranju embriona, već i telu buduće majke.

4. Smanjite faktore rizika
Pušenje, pa čak i duvanski dim mogu negativno uticati na proces začeća. Zbog ulaska toksične supstance u telo usporava se kretanje jajnih ćelija kroz jajovode i proizvodnja hormona neophodnih za trudnoću. Alkohol takođe ometa formiranje estrogena i progesterona, koji su odgovorni za funkcionisanje reproduktivnog sistema.

5. Pratite ovulaciju
U savremenom ritmu života, teško je naći vremena za stalno praćenje od strane specijalista. Danas parovi čak mogu da koriste mobilnu aplikaciju za kreiranje sopstvenog individualnog kalendara i mudro planiranje trudnoće. Kada se kombinuje sa digitalnim testom, može značajno povećati šanse za što je brže moguće začeće.

Planiranje trudnoće je odgovoran i dugotrajan proces koji zahteva posvećenost oba partnera u zajedničkom radu sa specijalistom. Za svaki par to ide drugačije, a ako rezultat ne dođe odmah, onda ne treba odustajati od sebe i paničiti. Važno je slušati sebe i svoje stanje, konsultovati se sa stručnjacima i, ako je potrebno, podvrgnuti pregledima, a onda će vaši pokušaji sigurno biti krunisani uspehom.

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella

(Yumama/T.A.S.)