Ukoliko ste odlučili da želite da imate bebu, verovatno ste već počeli da "radite na tome". Postoje neke stvari koje pomažu da brže ostvarite svoju želju, a važnu ulogu igra i vaša psiha, imajte to na umu.

Pošto ste, u želji da što pre ostanete u drugom stanju, verovatno već dobro proučili šta treba da radite, nije zgoreg da znate da postoje i neke stvari koje ne treba da radite.

1. Nemojte naglo da smršate ili se ugojite

Prevelika ili previše mala telesna težina može da vam oteža začeće, time što će dovesti do neredovnih menstrualnih ciklusa. Kada nemate menstruaciju svakog meseca, nećete imati ni ovulaciju, a jasno je da bez toga ne možete ni da ostanete u drugom stanju.

Osim toga, u nekim situacijama nagle promene u kilaži mogu da dovede i do hormonskih promena, a to opet može da utiče na plodnost, piše webmd.com. Dakle, vaš cilj treba da bude da imate zdravu telesnu težinu, da biste ostvarili ono što želite.

2. Nemojte previše da vežbate

Možda zvuči čudno jer svi znamo da je fizička aktivnost dobra po opšte zdravlje, a samim tim je važna i kada želite da dobijete bebu. Međutim, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, ne bi trebalo ni da preterujete u vežbanju jer to može da dovede do hormonskih promena koje mogu da otežaju jajnicima oslobađanje jajne ćelije.

Dakle, fizička aktivnost je poželjna, ali ne morate baš da trčite desetine kilometara svakodnevno ili da radite neke druge, preterano naporne treninge.

3. Nemojte da čekate da zatrudnite da biste prestali da pijete

Ako "radite" na tome da dobijete bebu, lako se može desiti da negde u gradu uživate u svom omiljenom piću dok još uvek ne znate da ste trudni. Alkohol utiče na bebu bez obzira na to u kojoj ste fazi trudnoće, a stručnjaci ističu da ne postoji bezbedna količina alkohola koju možete uneti u trudnoći.

4. Nemojte da pušite

Pušenje je generalno štetno po zdravlje, bilo da planirate bebu ili ne, ali ako želite da ostanete u drugom stanju, to je razlog više da prestanete da konzumirate cigarete.

Duvan utiče na vaše zdravlje na mnogo načina i smanjuje vam šanse da ostanete u drugom stanju, između ostalog i tako što potencijalno može da ošteti jajnike i smanji proizvodnju jajnih ćelija. Što je manje jajnih ćelija, to su manje šanse za trudnoću, pa bi bilo dobro da ste što pre rešite ove loše navike

BONUS VIDEO:

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)