Dok pokušavate da zatrudnite sigurno se pitate da li je bezbedno jesti određenu hranu, piti kafu i druga pića sa kofeinom ili se baviti određenim aktivnostima, kao što je farbanje kose ili korišćenje vašeg omiljenog proizvoda za negu kože. I da, takođe se možete zapitati da li možete (ili biste trebali) da vežbate, posebno ako je trening deo vaše uobičajene rutine.

„Početak lečenja plodnosti može da izazove različite emocije, uključujući i strah od toga šta se može, a šta ne može učiniti tokom procesa“, kaže Priianka Goš, akušer ginekolog pri Centru za plodnost Univerziteta Kolumbija u Njujorku. „Za mnoge, vežbanje je veliki deo života, bilo iz zdravstvenih razloga ili kao sredstvo za upravljanje stresom tokom procesa koji je inherentno stresan.”

Kada saznate više o tome koji tretman preporučuje vaš lekar, možete početi da se raspitujete o tome koju vrstu vežbe da radite - i šta da izbegavate. Uopšteno govoreći, doktori vole ideju da vežbate dok pokušavate da zatrudnite. 2

Matju Macer, lekar osnivač i medicinski direktor kompanije Halo Fertiliti u Kaliforniji, preporučuje da se ljudi koji pokušavaju zatrudneti drže svoje uobičajene rutine, posebno ako im to pomaže da kontrolišu nivo stresa. Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) takođe napominje da smanjenje stresa može pomoći ljudima da imaju bolji kvalitet života dok se kreću kroz izazovno iskustvo, poput neplodnosti.

„Što se tiče vežbanja, preporučujem da nastave tačno ono što su radili ako im to pomaže da oslobode stres“, kaže dr Mejser. „To znači, nemojte iznenada početi da vežbate 'zbog plodnosti', ako to samo dodaje dodatni stres vašem životu. Međutim, dodaje, čak i ako ste navikli da vežbate svakodnevno, to ne znači da treba da se prijavite za maraton. „Cilj vežbanja je da nastavite ono za šta je vaše telo već uslovljeno.“ Suština: nemojte se prenaprezati kada pokušavate da zatrudnite. Što se tiče vežbanja, preporučujem da nastave tačno ono što su radili ako im to pomaže da oslobode stresa. To znači, nemojte iznenada početi da vežbate „zbog plodnosti“, ako to samo dodaje dodatni stres vašem životu.

„Svaka vežba je korisna, ali treba izbegavati aktivnosti sa velikim uticajem, kao preterano uvijanje i skakanje“, kaže dr Goš. Rigorozne vežbe tokom stimulacije jajnika mogu povećati vaše šanse za torziju jajnika.

Ali savet se takođe može razlikovati od osobe do osobe.

„Suština je da ne postoji jedinstvena preporuka za sve“, kaže Kari Carlson , doktor medicine, akušer ginekolog i direktor za zdravlje žena u Kaiser Permanente u severnoj Kaliforniji. „Ne postoji standardna definicija 'lagane vežbe tokom trudnoće'. Zavisi od nivoa kondicije i režima vežbanja osobe, kao i opšteg zdravstvenog stanja pre trudnoće ili lečenja pre fertiliteta.” Takođe, preporuka za vežbanje će se razlikovati u zavisnosti od vrste tretmana plodnosti kojem se podvrgavate, kaže Aleks Robles, lekar akušer ginekolog u Centru za plodnost Univerziteta Kolumbija.

U nastavku pogledajte šta se preporučuje i šta treba izbegavati za specifične tretmane plodnosti.

Intrauterina inseminacija (IUI)

Intrauterina inseminacija (IUI) podrazumeva prenos sperme direktno u matericu tankim kateterom. Ponekad se to radi zajedno sa lekovima za podsticanje ovulacije, a drugi put nije. Često se koristi kada erektilna disfunkcija ili drugi problemi sa isporukom sperme stvaraju prepreku začeću. Takođe može biti opcija kada postoje ožiljci na grliću materice koji mogu sprečiti spermu da uđe u matericu.

„Kada radite IUI, generalno rastete jedno do dve jajne ćelije u svojim jajnicima, a vreme oplodnje se nastavlja sa ovulacijom“, kaže dr Mejser. „Ohrabrujem pacijente da nastave svoju uobičajenu rutinu vežbanja tokom celog ovog procesa, osim da uzmu slobodan dan od vežbanja na dan oplodnje.

Dr Robles primećuje da jajnici obično ne rastu tako veliki kao što bi mogli tokom VTO-a, tako da je umereno vežbanje generalno bezbedno. „Međutim, vežbe sa malim uticajem su i dalje idealne, posebno u vreme ovulacije i IUI“, dodaje on. Dakle, osim ako vaš lekar ne kaže drugačije, možda ćete želeti da odložite intenzivnije vežbe sa velikim uticajem do kasnijeg datuma.

Vantelesna oplodnja (VTO)

Vantelesna oplodnja (VTO) je jedna od najčešćih vrsta potpomognute reproduktivne tehnologije (ART). „Prvih šest dana ohrabrujem pacijente da normalno vežbaju“, kaže on. „Međutim, kada jaja postanu veća, oko šestog ili sedmog dana, mogu biti krhkija, kao i privremeno povećati veličinu jajnika. Pošto jajnici nisu 'fiksirani' u vašoj karlici, mogu da se pomeraju i menjaju dotok krvi, posebno kada su veći od normalnog, što može biti opasno." Prethodne studije su pokazale da vežbanje može povećati rizik kod jajnika kod nekih slučajevi. Iz tog razloga, on traži od pacijenata da prestanu sa svim vežbama od oko šestog dana do nedelje nakon uzimanja jajeta. Dr Robles takođe savetuje pacijente da izbegavaju vežbe umerenog ili visokog intenziteta tokom i nakon faze stimulacije, dok su jajnici uvećani i izloženi riziku od uvrtanja. „Na primer, trebalo bi da izbegavati trčanje, intenzivnu vožnju bicikla i intervalne treninge visokog intenziteta“, kaže on. „Nežne vežbe, kao što su hodanje i osnovni pokreti joge koji ne uključuju uvijanje, smatraju se bezbednim.

Možda ćete želeti da budete pažljivi nekoliko dana nakon podvrgavanja transferu embriona. „Nakon transfera embriona, preporučujemo da izbegavate povišene temperature najmanje 48 sati, što može da ometa transplantaciju embriona“, kaže dr Robles. Na sreću, ne morate da budete potpuno mirni, jer istraživanja pokazuju da odmor u krevetu odmah nakon transfera embriona neće poboljšati vaše šanse za uspešno začeće.

Što se tiče sperme, vežbanje bi takođe moglo pomoći u tome, posebno ako kombinujete nekoliko različitih vrsta vežbi. Nedavna studija u časopisu Sports Health otkrila je da je kombinovani režim aerobnog treninga i treninga otpora efikasniji od bilo koje druge vrste intervencije vežbanja u poboljšanju muške neplodnosti.

(Yumama/J.D.)

BONU SVIDEO

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111