Tokom novogodišnjih praznika trpeze su pune raznih đakonija, poslastica, gurmanluka, a kada vidite to bogatstvo ukusa, često je nemoguće odoleti. Ali, ako planirate bebu, važno je da znate da prekomerna konzumacija određenih namirnica može negativno uticati na začeće.

Konkretno, prekomerna konzumacija crvenog mesa može negativno uticati na razvoj embriona i smanjiti šanse za trudnoću, rekla je za Gazeta.ru Julija Koloda, specijalista za reprodukciju i medicinski direktor Centra za reprodukciju i planiranje porodice u Rusiji.

"Visoko glikemijskoopterećenje, odnosno konzumiranje velikih količina ugljenih hidrata, može biti praćeno lošim odgovorom jajnika na stimulaciju tokom programa potpomognute reproduktivne tehnologije", rekao je specijalista.

Pored toga, treba biti oprezan sa potrošnjom soje. Sa druge strane, prisustvo dovoljne količine vitamina, žitarica, mlečnih proizvoda i povrća u ishrani može povećati šanse za začeće.

"Proteini morskih plodova takođe mogu povećati verovatnoću dobijanja embriona dobrog kvaliteta i povećati stopu novorođenčadi. Dokazano je i da ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može imati blagotvoran uticaj na količinu i kvalitet jajnih ćelija i povećati verovatnoću spontane trudnoće", rekao je Koloda.

Pročitajte i - Najbolja hrana za povećanje plodnosti kod žena

BONUS VIDEO:

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending

(Yumama/T.A.S.)