Uvođenje mesa u dečiji jelovnik nije uvek jednostavno, važno je da znate koje treba da odaberete i u kojoj količini. Od suštinskog značaja je da izaberete najbolju hranu, ali je bitno i da koje količine i koliko često dete unosi.

Meso je važan deo ishrane dece. Nutritivno gledano, sadrži esencijalne proteine, vitamine i minerale koji pomažu u pravilnom razvoju deteta. Proteini iz životinjskog mesa su neophodni za rast, regeneraciju tkiva i jačanje imunološkog sistema deteta. Sa druge strane, meso obezbeđuje vitamin B12, koji je neophodan za formiranje nervnog sistema i stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Pored toga, ova grupa namirnica je neophodna za dobro zdravlje dece, jer obezbeđuje minerale kao što su cink i gvožđe, neophodni za izbegavanje anemije. Meso je uopšteno korisno za decu i treba da bude prisutno u njihovoj ishrani!

Međutim, neka mesa su ipak zdravija za malu decu od drugih. Iako sadrže brojne hranljive namirnice koje su neophodne za rast, može da sadrži i druge manje zdrave supstance kao što su masti. Neke vrste mesa su i dosta teže svarljive pa se ne preporučuju maloj deci.

Koje meso je najbolje za malu decu?

Za bebe koje tek počinju da jedu čvrstu hranu, preporučuje se da počnu sa belim mesom. Belo meso koje dolazi od malih životinja kao što su pile, zec, ćurka je lakše jer ima manji sadržaj masti od drugih. Ovo olakšava njihovo varenje i idealno je za bebe i malu decu.

Iako svinjsko meso ima veći sadržaj masti, i dalje je preporučena namirnica u ishrani male dece. Crveno meso je takođe veoma važno, iako je teže svarljivo i zato dete treba više pratiti nakon konzumiranja.

Dete, hrana
Shutterstock Dete jede

Koja je preporučena količina mesa za decu?

Proteini su veoma važni, ali višak ovih hranljivih materija može biti podjednako štetan jer može izmeniti metabolizam, bubrežne i hormonske funkcije.

Deca treba da jedu između 3 i 4 porcije mesa nedeljno. U slučaju bebe od 6 meseci, obrok će joj se sastojati od malog komada piletine ili trećine fileta. Ovi obroci će se povećavati kako se hrana toleriše, ali preporučen procenat proteina kod dece nikada ne bi trebalo da se prekorači.

Važno je da zapamtite da proteini dolaze i iz drugih namirnica, kao što su mleko, žitarice, voće ili povrće. Zbog toga dete dobija preporučenu količinu proteina od svih namirnica koje čine njegovu ishranu. U tome i jeste značaj bogate, raznovrsne i uravnotežene ishrane.

(Yumama)