Prilikom planiranja trudnoće, vrlo važnu ulogu igra ishrana. Nije svejedno da li ćete tokom dana biti na pecivu, hamburgeru i krompirićima, ili na grilovanoj ribi i povrću. Brojni su faktori koji doprinose neplodnosti, a danas je sigurno jedan od bitnijih ishrana. Lek za mnoge zdravstvene probleme je kvalitetna hrana, aktivan način života i optimističan stav. Planiranje bebe je razlog više da unesete neke pozitivne promene u svom životu, krenite prvo od hrane.

Evo namirnice koje su idealne za plodnost žene pa bi trebalo da se što češće nađu na trpezi:

  • Avokado je izuzetno hranljiv i prepun folne kiseline, kalijuma i nezasićenih masnih kiselina, što su neophodni nutrijenti za svaku buduću trudnicu. Studije su pokazale da hrana bogata nezasićenim mastima čak za tri puta povećava šanse kod veštačke oplodnje. Pritom, avokado je zasitan, veoma ukusan i jednostavan za upotrebu. Možemo ga jednostavno namazati na parče integralnog hleba, ili napraviti zanimljivu kombinaciju sa jajima.
  • I baš kao što kaže taj recept, pored avokada, još jedna super hrana za buduće mame su jaja. Osim što su bogata belančevinama, sadrže i niz važnih minerala i vitamina kao što su gvožđe, selen, magnezijum, vitamini B grupe, cink, kao i lutein, bitan faktor za zdravlje mozga i očiju budućeg naraštaja.
  • Fermentisani mlečni proizvodi, jogurt i kefir, bogati su kalcijumom, cinkom, vitaminima B i probioticima koji grade zdravu crevnu floru. Važno je da su prirodni, bez šećera i aditiva, a kako da napravite svoj kefir pročitajte ovde.
  • Najzdravija riba je divlji losos. Izuzetno bogat proteinom i omega-3 masnim kiselinama, losos je hrana za super plodnost. Vitamin D kojim obiluje utiče i na zdravlje fetusa, ali i reguliše polne hormone. Dovoljno je da lep komad ove ribe bacimo na gril ili tiganj bez ulja i ispečemo ga. Uz bogatu salatu biće sasvim dovoljan i zasitan ručak. Treba izbegavati lososa iz uzgoja, već odabrati onaj prirodan.
Orašasti plodovi, badem, pistaći, orasi
Shutterstock Orašasti plodovi

  • Orašasti plodovi su poznati afrodizijak, ali i dokazano pospešuju plodnost, naročito orasi. Oni sadrže zdrave masti i obiluju vitaminom E koji utiče na endometrijum – pomaže da se formira dovoljno debeo omotač materice gde će doći do začeća. Orasi pospešuju i ovulaciju, a odlični su i za buduće tate jer povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida. Više o orasima možete pročitati ovde.
  • Meso može takođe biti dobar pospešivač plodnosti, ali ne bilo koje. Bitno je da potiče od životinja koje su slobodno pasle i koje nisu dobijale antibiotike i steroide. U suprotnom, hormoni iz mesa mogu lako poremetiti hormonalni balans žene, ali i muškarca. Zato je bolje meso imati ređe na trpezi, ali da ono bude kvalitetno i nabavljeno od pouzdanog dobavljača.
Med
Shutterstock Med

  • Med za plodnost koristi se vekovima, a moderna medicina je potvrdila njegova blagotvorna svojstva. Zašto je dobar med za plodnost? Brojna istraživanja pokazala su da med i polen poboljšavaju kvalitet jajne ćelije i pospešuju ovulaciju, ali i sperme kod muškaraca. Jedno istraživanje je pokazalo i delotvornost vaginalne aplikacije meda i matčinog mleča pre odnosa kod slabije pokretljivosti spermatozoida.
  • I još jedna bitna namirnica koju često zanemarujemo, a koja čini osnov našeg tela – voda. Dobra hidriranost pospešuje rad jetre i omogućava izbacivanje štetnih materija iz organizma. Voda je bitna i u samom trenutku začeća, jer reguliše sastav i gustinu sekreta koji omogućava spermatozoidima da dopru do jajne ćelije. Zato je važno popiti tih 8 čaša vode na dan.

(Yumama)